Water activity in dormant raspberry (Rubus idaeus L.) buds with different level of dehydration
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175742" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175742 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Water activity in dormant raspberry (Rubus idaeus L.) buds with different level of dehydration
Popis výsledku v původním jazyce
Water is an important component in the life of all plants, helping them to carry out basic metabolic processes. However, phase transitions of water are the main damaging factor when plants are exposed to low temperatures. Therefore, dehydration of plant explants is one of the important stages in the cryopreservation of plant genetic resources. The purpose of this work was to study changes in water activity during dehydration of dormant raspberry buds. The obtained data on changes in water activity can be used in the development of a protocol for cryopreservation of raspberry buds.
Název v anglickém jazyce
Water activity in dormant raspberry (Rubus idaeus L.) buds with different level of dehydration
Popis výsledku anglicky
Water is an important component in the life of all plants, helping them to carry out basic metabolic processes. However, phase transitions of water are the main damaging factor when plants are exposed to low temperatures. Therefore, dehydration of plant explants is one of the important stages in the cryopreservation of plant genetic resources. The purpose of this work was to study changes in water activity during dehydration of dormant raspberry buds. The obtained data on changes in water activity can be used in the development of a protocol for cryopreservation of raspberry buds.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TO01000295" target="_blank" >TO01000295: Zdravé ovoce v měnících se klimatických podmínkách: vývoj nových biotechnologických postupů diagnostiky virů, studium vektorů, ozdravování a bezpečného uchovávání jahodníku a maliníku</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů