Hodnocení vzorků na přítomnost skladištních škůdců ve vztahu k reklamacím
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176185" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176185 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení vzorků na přítomnost skladištních škůdců ve vztahu k reklamacím
Popis výsledku v původním jazyce
Skladované obilí je citlivé k napadení mnoha druhy skladištních škůdců. V příznivých podmínkách dochází k rychlému rozvoji populací těchto škůdců, což sebou přináší negativní dopady pro skladovatele. Škůdci totiž patří mezi hlavní biotické faktory negativně ovlivňující kvalitativní parametry zrna používaného pro potravinářské (sladovnický ječmen, potravinářská pšenice pro mlýny) i krmné účely. Napadení zrna škůdci v průběhu skladování snižuje jeho hmotnost a klíčivost a zvyšuje rizika spojená s bezpečností potravin. Např. v laboratorních podmínkách bylo dokumentováno, že roztoči se podílí na přenosu plísní a zvyšování hladiny mykotoxinu deoxynivalenolu (DON) v zrnu ječmene (Hubert et al., 2013). Někteří škůdci, jako např. korovník obilní či pilous (obrázek 1 a 2), vytváří při žíru a drcení obilek kusadly vysoký podíl prachu v obilní mase (tzv. požerky či frass), který následně podporuje růst populací sekundárních škůdců (Shah et al., 2021). Žír larev těchto primárních škůdců je také příčinou skrytého napadení, které vyústí ve vznik dutin uvnitř obilek. Dospělci pak v zrnu po jeho opuštění zanechávají typické okrouhlé výlezové otvory. Většina druhotných skladištních členovců okusuje části zrn v oblasti klíčku i mechanicky narušená zrna (mikropraskliny) při sklizni a další mechanické manipulaci. Tím vznikají hmotnostní ztráty a snižuje se kvalita zrna a klíčivost osiv. Dalším negativním dopadem takto poškozených zrn může být snížená účinnost některých typů insekticidních ošetření zrn (Vendl et al., 2022). Poškození zrna je bráno nejen jako zhoršený kvalitativní parametr, ale i nepřímý ukazatel napadení obilovin škůdcem. Vzhledem k možnému výskytu skrytého napadení berou někteří zákaznici výskyt mrtvých brouků jako jeho potencionální indikátor. Proto skladovatelé obilí a zejména pak jejich zákazníci (obchodníci s komoditami, sladovny, mlýny) považují za vážný problém jak přítomnost živých, tak někdy i mrtvých škůdců.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of samples for the presence of storage pests in relation to complaints
Popis výsledku anglicky
Stored grain is susceptible to attack by many types of storage pests. In favorable conditions, populations of these pests rapidly develop, which brings with it negative consequences for storekeepers. Pests are among the main biotic factors that negatively affect the quality parameters of grain used for food (malting barley, food wheat for mills) and feed purposes. Attack of grain by pests during storage reduces its weight and germination and increases the risks associated with food safety. E.g. under laboratory conditions, mites have been documented to be involved in the transmission of fungi and the increase in the level of the mycotoxin deoxynivalenol (DON) in barley grain (Hubert et al., 2013). Some pests, such as the grain beetle or pilous beetle (Figures 1 and 2), create a high proportion of dust in the grain meat (so-called frass) when eating and crushing grains with their mandibles, which subsequently supports the growth of secondary pest populations (Shah et al. , 2021). Feeding by the larvae of these primary pests is also the cause of latent infestation, which results in the formation of cavities inside the grain. The adults then leave typical round exit holes in the grain after leaving it. Most secondary storage arthropods nibble on parts of grains in the germ area as well as mechanically damaged grains (microcracks) during harvesting and other mechanical handling. This causes weight loss and reduces grain quality and seed germination. Another negative impact of such damaged grains can be the reduced effectiveness of some types of insecticidal grain treatments (Vendl et al., 2022). Grain damage is considered not only as a deteriorated quality parameter, but also as an indirect indicator of cereal attack by a pest. Due to the possible occurrence of a hidden infestation, some customers take the appearance of dead bugs as a potential indicator. That is why grain storers and especially their customers (commodity traders, malt houses, mills) consider the presence of both live and sometimes dead pests to be a serious problem.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů