Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Celozrnná ovesná směs pro přípravu těstovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176467" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176467 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25506331:_____/20:N0000001

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Celozrnná ovesná směs pro přípravu těstovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Řešení se týká receptury pro výrobu nutričně obohacených bezlepkových těstovin pro celiaky. Směs je založena na velmi krátce předklíčeném ovesném zrně definované skupiny odrůd s opakovaně deklarovaným minimálním výskytem homologních lepkových epitopů (aveninů) ve srovnáním s dalšími ovesnými odrůdami a průkazně zvyšujícím obsahem pro oves unikátních avenanthramidů. Usušené a na celozrnnou mouku zpracované předklíčené ovesné zrno je dále obohaceno o hmyzí moučku a tymiánovou silici. S definovaným přídavkem vajec a vody směs umožňuje výrobu bezlepkových, ovesných, celozrnných těstovin s bylinnou příchutí, vyšší nutriční kvalitou a srovnatelnou trvanlivostí s běžnými těstovinami na bázi obiloviny, vody a vajec

  • Název v anglickém jazyce

    Wholemeal oat mixture for pasta preparation

  • Popis výsledku anglicky

    The solution concerns a recipe for the production of nutritionally enriched gluten-free pasta for celiacs. The blend is based on very shortly pregerminated oat grain of a defined group of varieties with repeatedly declared minimal occurrence of homologous gluten epitopes (avenins) compared to other oat varieties and a conclusively increasing content of avenanthramides unique to oats. Dried and processed into wholemeal flour, the pre-germinated oat grain is further enriched with insect meal and thyme essential oil. With the defined addition of egg and water, the blend enables the production of gluten-free, oat-based, whole grain pasta with herbal flavour, higher nutritional quality and comparable shelf life to conventional cereal, water and egg-based pasta

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    37529

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)