Celozrnná ovesná směs pro přípravu těstovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176467" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176467 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25506331:_____/20:N0000001
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Celozrnná ovesná směs pro přípravu těstovin
Popis výsledku v původním jazyce
Řešení se týká receptury pro výrobu nutričně obohacených bezlepkových těstovin pro celiaky. Směs je založena na velmi krátce předklíčeném ovesném zrně definované skupiny odrůd s opakovaně deklarovaným minimálním výskytem homologních lepkových epitopů (aveninů) ve srovnáním s dalšími ovesnými odrůdami a průkazně zvyšujícím obsahem pro oves unikátních avenanthramidů. Usušené a na celozrnnou mouku zpracované předklíčené ovesné zrno je dále obohaceno o hmyzí moučku a tymiánovou silici. S definovaným přídavkem vajec a vody směs umožňuje výrobu bezlepkových, ovesných, celozrnných těstovin s bylinnou příchutí, vyšší nutriční kvalitou a srovnatelnou trvanlivostí s běžnými těstovinami na bázi obiloviny, vody a vajec
Název v anglickém jazyce
Wholemeal oat mixture for pasta preparation
Popis výsledku anglicky
The solution concerns a recipe for the production of nutritionally enriched gluten-free pasta for celiacs. The blend is based on very shortly pregerminated oat grain of a defined group of varieties with repeatedly declared minimal occurrence of homologous gluten epitopes (avenins) compared to other oat varieties and a conclusively increasing content of avenanthramides unique to oats. Dried and processed into wholemeal flour, the pre-germinated oat grain is further enriched with insect meal and thyme essential oil. With the defined addition of egg and water, the blend enables the production of gluten-free, oat-based, whole grain pasta with herbal flavour, higher nutritional quality and comparable shelf life to conventional cereal, water and egg-based pasta
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
37529
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Česká zemědělská univerzita v Praze
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)