Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Termické charakteristiky explantátů a pylu bramboru a chmele

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176652" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176652 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Termické charakteristiky explantátů a pylu bramboru a chmele

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato studie se zaměřovala na hodnocení tepelných charakteristik pylu v souvislosti s jeho hydratací u vybraných vzorků chmele a bramboru. Byl stanoven obsah vody, podíl obsahu zmrzlé vody, teplota tání a teplota skelného přechodu a následující charakteristiky, které souvisejí s chováním vody v biologickém materiálu při působení ultranízkých teplot. Zjištěno bylo, že výsledné tepelné vlastnosti jsou silně ovlivněny obsahem vody. Naopak vliv odrůdy a druhu rostliny nebyl významný. Závislost sledovaných parametrů byla funkcí obsahu vody, bez ohledu na testovaný genotyp.

  • Název v anglickém jazyce

    Thermal characteristics of potato and hop explants and pollen

  • Popis výsledku anglicky

    This study focused on evaluating the thermal characteristics of pollen in relation to its hydration in selected hop and potato samples. The water content, proportion of frozen water content, melting temperature and glass transition temperature and the following characteristics related to the behavior of water in biological material under the action of ultra-low temperatures were determined. It was found that the resulting thermal properties are strongly influenced by the water content. On the contrary, the effect of variety and type of plant was not significant. The dependence of the observed parameters was a function of the water content, regardless of the tested genotype.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: Využití metody kryoprezervace pro zefektivnění šlechtitelského procesu hospodářsky významných zemědělských plodin a uchování lesních dřevin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů