Termické charakteristiky explantátů a pylu bramboru a chmele
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176652" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176652 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Termické charakteristiky explantátů a pylu bramboru a chmele
Popis výsledku v původním jazyce
Tato studie se zaměřovala na hodnocení tepelných charakteristik pylu v souvislosti s jeho hydratací u vybraných vzorků chmele a bramboru. Byl stanoven obsah vody, podíl obsahu zmrzlé vody, teplota tání a teplota skelného přechodu a následující charakteristiky, které souvisejí s chováním vody v biologickém materiálu při působení ultranízkých teplot. Zjištěno bylo, že výsledné tepelné vlastnosti jsou silně ovlivněny obsahem vody. Naopak vliv odrůdy a druhu rostliny nebyl významný. Závislost sledovaných parametrů byla funkcí obsahu vody, bez ohledu na testovaný genotyp.
Název v anglickém jazyce
Thermal characteristics of potato and hop explants and pollen
Popis výsledku anglicky
This study focused on evaluating the thermal characteristics of pollen in relation to its hydration in selected hop and potato samples. The water content, proportion of frozen water content, melting temperature and glass transition temperature and the following characteristics related to the behavior of water in biological material under the action of ultra-low temperatures were determined. It was found that the resulting thermal properties are strongly influenced by the water content. On the contrary, the effect of variety and type of plant was not significant. The dependence of the observed parameters was a function of the water content, regardless of the tested genotype.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: Využití metody kryoprezervace pro zefektivnění šlechtitelského procesu hospodářsky významných zemědělských plodin a uchování lesních dřevin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů