Metodika ochrany chmele pomocí nekonvenčních prostředků s ohledem na minimalizaci rizik pro necílové organismy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10176451" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10176451 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/14864347:_____/23:N0000083
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika ochrany chmele pomocí nekonvenčních prostředků s ohledem na minimalizaci rizik pro necílové organismy
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika shrnuje nejnovější poznatky v ochraně chmelnic proti chorobám a škůdcům pomocí botanických pesticidů a základních látek, které byly ověřeny v praxi. Přípravky popisované v této metodice jsou v souladu se zásadami použitelnosti v EZ. Přípravky použité v metodice jsou na bázi látek přírodního charakteru: hydrochlorid chitosanu (přírodní polymer), pomocný prostředek Rock Effect New (na bázi extraktů z Pongamia pinnata) a esenciální olej na bázi trans-anetolu (fenykl, anýz...). Metodika popisuje některé vhodné způsoby aplikace na vybrané škodlivé organismy (dřepčík chmelový, mšice a sviluška chmelová, peronospora chmele). Polní experimenty byly provedeny ve spolupráci se ZD Podlesí Ročov a CHI Žatec, s.r.o.
Název v anglickém jazyce
Methodology for the protection of hops using non-conventional means with regard to the minimization of risks for non-target organisms
Popis výsledku anglicky
The methodology summarizes the latest findings in the protection of hop plants against pests and diseases using botanical pesticides and basic substances that have been verified in practice. The preparations described in this methodology are in accordance with the principles of applicability in organic farming. The preparations are based on natural substances: chitosan hydrochloride (a natural polymer), Rock Effect New (based on extracts from Pongamia pinnata) and essential oil based on trans-anethole (fennel, anise...). The methodology describes some suitable ways of application on selected harmful organisms (hemp flea beetle, hop aphids, two-spotted spider mite and hop downy mildew). Field experiments were carried out in cooperation with ZD Podlesí Ročov and CHI Žatec, s.r.o.
Klasifikace
Druh
N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910072" target="_blank" >QK1910072: Nové možnosti environmentálně bezpečné ochrany chmele pomocí základních látek a botanických pesticidů v podmínkách ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7427-410-7
Číslo předpisu
UKZUZ 213615/2023
Technické parametry
Osvědčení o uznání metodiky č.j. UKZUZ 213615/2023 vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský dne 13.12.2023. Smlouva o uplatnění metodiky byla uzavřena dne 9. 10. 2023 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507/73, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a Svaz pěstitelů chmele České republiky, Mostecká 2580, 438 01 Žatec, IČ: 00481505, DIČ: CZ00481505 zastoupené Ing. Luboš Hejda, (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D., ředitel. Kontaktní osoba za VÚRV, v. v. i. Ing. Kateřina Kovaříková, tel.: 607 060 325, e-mail: kovarikova@vurv.cz ISBN: 978-80-7427-410-7
Ekonomické parametry
Ekonomické aspekty lze odhadnout takto: v důsledku napadení chmele škodlivými činiteli na úrovni 10 %, při průměrné ceně 280 tis. Kč/t chmele, při stávající ploše pěstování chmele v ČR a průměrném výnosu 1,0 t/ha, se jedná o vznik potenciální škody ve výši cca 136,0 mil. Kč v případě, že nebude provedeno ošetření.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů