Současný pohled na β-D-glukany: Zdroje a možnosti modifikací
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177106" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177106 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2024/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Současný pohled na β-D-glukany: Zdroje a možnosti modifikací
Popis výsledku v původním jazyce
β-D-glukany jsou neškrobové polysacharidy, které se nacházejí v buněčných stěnách bakterií, hub, rostlin, mořských či speciálně kultivovaných mikrořas a lišejníků. Vykazují řadu důležitých bioaktivních vlastností, včetně prebiotických účinků, snižování hladiny cholesterolu v krvi, antimikrobiálních účinků a imunitní modulace, díky čemuž se těší stále většímu vědeckému zájmu. Jejich nutriční zařazení mezi složky rozpustné vlákniny podtrhuje jejich schopnost absorbovat vodu a fermentovat v tlustém střevě. Strukturní variace β-D-glukanů sahají od lineárních po rozvětvené nebo cyklické formy. Probíhající výzkum zkoumá různé zdroje a možnosti další strukturní modifikace β-D-glukanů s cílem zvýšit jejich bioaktivitu nebo ochrannou schopnost pro jiné bioaktivní sloučeniny. Slibné jsou v tomto ohledu pokročilé enzymatické a nanotechnologické přístupy. β-D-glukany představují ekologicky šetrné, netoxické a univerzální biopolymery s významným potenciálem v medicíně, kosmetice a potravinářství.
Název v anglickém jazyce
Current Insight into β-d-Glucans: Sources and Modification Possibilities
Popis výsledku anglicky
β-D-glucans are non-starch polysaccharides found in the cell walls of bacteria, fungi, plants, marine or specially cultured microalgae and lichens. They exhibit a number of important bioactive properties, including prebiotic effects, cholesterol lowering, antimicrobial effects and immune modulation, which have attracted increasing scientific interest. Their nutritional classification as soluble fibre components underlines their ability to absorb water and ferment in the colon. Structural variations of β-D-glucans range from linear to branched or cyclic forms. Ongoing research is exploring various sources and possibilities for further structural modification of β-D-glucans to enhance their bioactivity or protective capacity for other bioactive compounds. Advanced enzymatic and nanotechnological approaches are promising in this respect. β-D-glucans represent environmentally friendly, non-toxic and versatile biopolymers with significant potential in medicine, cosmetics and food.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
79
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
6-10
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—