Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Současný pohled na ß-D-glukany: Zdroje a možnosti modifikací

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A100220" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:100220 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/casopis-vyziva-a-potraviny/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Současný pohled na ß-D-glukany: Zdroje a možnosti modifikací

  • Popis výsledku v původním jazyce

    ß-D-glukany jsou neškrobové polysacharidy, které se nacházejí v buněčných stěnách bakterií, hub, rostlin, mořských či speciálně kultivovaných mikrořas a lišejníků. Vykazují řadu důležitých bioaktivních vlastností, včetně prebiotických účinků, snižování hladiny cholesterolu v krvi, antimikrobiálních účinků a imunitní modulace, díky čemuž se těší stále většímu vědeckému zájmu. Jejich nutriční zařazení mezi složky rozpustné vlákniny podtrhuje jejich schopnost absorbovat vodu a fermentovat v tlustém střevě. Strukturní variace ß-D-glukanů sahají od lineárních po rozvětvené nebo cyklické formy. Probíhající výzkum zkoumá různé zdroje a možnosti další strukturní modifikace ß-D-glukanů s cílem zvýšit jejich bioaktivitu nebo ochrannou schopnost pro jiné bioaktivní sloučeniny. Slibné jsou v tomto ohledu pokročilé enzymatické a nanotechnologické přístupy. ß-D-glukany představují ekologicky šetrné, netoxické a univerzální biopolymery s významným potenciálem v medicíně, kosmetice a potravinářství.

  • Název v anglickém jazyce

    Current Insight into ß-D-Glucans: Sources and Modification Possibilities

  • Popis výsledku anglicky

    ß-D-glucans are non-starchy polysaccharides found in the cell walls of bacteria, fungi, plants, marine or specially cultivated microalgae and lichens. They exhibit a range of important bioactive properties, including prebiotic effects, cholesterol reduction, antimicrobial effects, and immune modulation, making them of increasing scientific interest. Their nutritional classification as soluble fibers underscores their ability to absorb water and ferment in the colon. Structural variations of ß-D-glucans range from linear to branched or cyclic forms. Ongoing research explores different sources and possibilities for further structural modification of ß-D-glucans to enhance their bioactivity or protection capacity for other bioactive compounds. Advanced enzymatic and nanotechnological approaches show promise in this regard. ß-D-glucans represent an environmentally friendly, non-toxic and versatile biopolymers with significant potential in medicine, cosmetics and food.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

    1211-846X

  • Svazek periodika

    2024

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    6-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus