Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Není beta-glukan jako beta-glukan ….

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915575" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915575 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22350/18:43915575 RIV/25328859:_____/18:N0000085

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Není beta-glukan jako beta-glukan ….

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Po chemické stránce termín beta-glukan označuje poměrně širokou skupinu látek, která se liší strukturou, fyzikálně-chemickými vlastnostmi a zdravotním účinkem na organismus člověka i zvířat. Beta-glukany jsou v tomto příspěvku vnímány jako neškrobové, necelulosové polysacharidy, které se vyskytují v buněčných stěnách obilovin, hub, kvasinek, řas a bakterií. Molekula beta-glukanu je tvořena glukosovými jednotkami spojenými mezi sebou β-glykosidovou vazbou. Struktura beta-glukanů obilovin a tím i jejich funkce je odlišná od beta-glukanů hub, kvasinek a řas.

  • Název v anglickém jazyce

    Different type of beta-glucans

  • Popis výsledku anglicky

    Chemically, the term beta-glucan refers to a relatively broad group of substances that differ in their structure, physico-chemical properties, and human and animal health effects. In this paper, beta-glucans are perceived as non-starch, non-cellulosic polysaccharides found in the cell walls of cereals, fungi, yeast, algae and bacteria. The beta-glucan molecule is composed of glucose units linked by a β-glycosidic linkage. The structure and function of cereal beta-glucans is different from that of fungi, yeast and algae beta-glucans

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    22-26

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus