Není beta-glukan jako beta-glukan ….
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F18%3A43915575" target="_blank" >RIV/60461373:22330/18:43915575 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22350/18:43915575 RIV/25328859:_____/18:N0000085
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Není beta-glukan jako beta-glukan ….
Popis výsledku v původním jazyce
Po chemické stránce termín beta-glukan označuje poměrně širokou skupinu látek, která se liší strukturou, fyzikálně-chemickými vlastnostmi a zdravotním účinkem na organismus člověka i zvířat. Beta-glukany jsou v tomto příspěvku vnímány jako neškrobové, necelulosové polysacharidy, které se vyskytují v buněčných stěnách obilovin, hub, kvasinek, řas a bakterií. Molekula beta-glukanu je tvořena glukosovými jednotkami spojenými mezi sebou β-glykosidovou vazbou. Struktura beta-glukanů obilovin a tím i jejich funkce je odlišná od beta-glukanů hub, kvasinek a řas.
Název v anglickém jazyce
Different type of beta-glucans
Popis výsledku anglicky
Chemically, the term beta-glucan refers to a relatively broad group of substances that differ in their structure, physico-chemical properties, and human and animal health effects. In this paper, beta-glucans are perceived as non-starch, non-cellulosic polysaccharides found in the cell walls of cereals, fungi, yeast, algae and bacteria. The beta-glucan molecule is composed of glucose units linked by a β-glycosidic linkage. The structure and function of cereal beta-glucans is different from that of fungi, yeast and algae beta-glucans
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
22-26
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—