Přehled o beta-glukanech (nejen obilných)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000020" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000020 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/17:43914418
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přehled o beta-glukanech (nejen obilných)
Popis výsledku v původním jazyce
Přehled stručně shrnuje aktuální poznatky o necelulózových polysacharidech – beta-glukanech a akcentuje rozdíly mezi známými beta-glukany z pohledu jejich struktury, fyzikálně-chemických vlastností, biologické a potenciálních zdravotních účinků na organismus člověka i zvířat. Podrobněji jsou zmíněny obilné beta-glukany, jejich výskyt, vlastnosti a rozdíly v porovnání s beta-glukany z jiných zdrojů, především hub a kvasinek, zejména z pohledu jejich rozdílné molekulární struktury a tím odlišné biologické účinnosti.
Název v anglickém jazyce
Overview of beta-glucan (not only cereal)
Popis výsledku anglicky
The overview briefly summarizes current knowledge about non-cellulosic polysaccharides - beta-glucans, and emphasizes the differences between known beta-glucans in terms of their structure, physico-chemical properties, biological and potential health effects on the humans and animals. More specifically, cereal beta-glucans, their occurrence, their properties and their differences in comparison with beta-glucans from other sources, especially fungi and yeasts, are mentioned, particularly from the point of view of their different molecular structure and thus different biological efficacy.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Obiloviny v lidské výživě 2017: stručné shrnutí poznatků se zvýšeným zaměřením na problematiku sacharidů obilovin
ISBN
978-80-88019-24-4
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
14-21
Počet stran knihy
73
Název nakladatele
Potravinářská komora České republiky
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—