Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přehled o beta-glukanech (nejen obilných)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F17%3AN0000020" target="_blank" >RIV/25328859:_____/17:N0000020 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/17:43914418

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přehled o beta-glukanech (nejen obilných)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přehled stručně shrnuje aktuální poznatky o necelulózových polysacharidech – beta-glukanech a akcentuje rozdíly mezi známými beta-glukany z pohledu jejich struktury, fyzikálně-chemických vlastností, biologické a potenciálních zdravotních účinků na organismus člověka i zvířat. Podrobněji jsou zmíněny obilné beta-glukany, jejich výskyt, vlastnosti a rozdíly v porovnání s beta-glukany z jiných zdrojů, především hub a kvasinek, zejména z pohledu jejich rozdílné molekulární struktury a tím odlišné biologické účinnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Overview of beta-glucan (not only cereal)

  • Popis výsledku anglicky

    The overview briefly summarizes current knowledge about non-cellulosic polysaccharides - beta-glucans, and emphasizes the differences between known beta-glucans in terms of their structure, physico-chemical properties, biological and potential health effects on the humans and animals. More specifically, cereal beta-glucans, their occurrence, their properties and their differences in comparison with beta-glucans from other sources, especially fungi and yeasts, are mentioned, particularly from the point of view of their different molecular structure and thus different biological efficacy.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Obiloviny v lidské výživě 2017: stručné shrnutí poznatků se zvýšeným zaměřením na problematiku sacharidů obilovin

  • ISBN

    978-80-88019-24-4

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    14-21

  • Počet stran knihy

    73

  • Název nakladatele

    Potravinářská komora České republiky

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly