Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Není beta-glukan jako beta-glukan...

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F18%3AN0000072" target="_blank" >RIV/25328859:_____/18:N0000072 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Není beta-glukan jako beta-glukan...

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nerecenzovaný článek v časopise Výživa a potraviny, 73, 2018, 1, 22-26. Po chemické stránce termín beta-glukan označuje poměrně širokou skupinu látek, která se liší strukturou, fyzikálně-chemickými vlastnostmi a zdravotním účinkem na organismus člověka i zvířat. Beta-glukany jsou v tomto příspěvku vnímány jako neškrobové, necelulosové polysacharidy, které se vyskytují v buněčných stěnách obilovin, hub, kvasinek, řas a bakterií. Molekula beta-glukanu je tvořena glukosovými jednotkami spojenými mezi sebou β-glykosidovou vazbou. Struktura beta-glukanů obilovin a tím i jejich funkce je odlišná od beta-glukanů hub, kvasinek a řas.

  • Název v anglickém jazyce

    Beta-glucans are not the same ...

  • Popis výsledku anglicky

    Non peer reviewed contribution in Výživa a potraviny, 73, 2018, 1, 22-26. Chemically, the term beta-glucan refers to a relatively broad group of substances that differ in their structure, physico-chemical properties, and human and animal health effects. In this paper, beta-glucans are perceived as non-starch, non-cellulosic polysaccharides found in the cell walls of cereals, fungi, yeast, algae and bacteria. The beta-glucan molecule is composed of glucose units linked by a β-glycosidic linkage. The structure of cereal beta-glucans, and therefore their function, is different from fungi, yeast and algae beta-glucans.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1610202" target="_blank" >QJ1610202: Vývoj nových plodin s cílem produkce potravinářských výrobků s vyšší výživovou hodnotou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů