Pěstování odrůd pšenice seté ve směsi s leguminózou pro podmínky konvenčního zemědělství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177549" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177549 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/24:100735 RIV/60076658:12220/24:43908923
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pěstování odrůd pšenice seté ve směsi s leguminózou pro podmínky konvenčního zemědělství
Popis výsledku v původním jazyce
Tato metodika se zabývá pěstováním odrůd pšenice seté ve směsi s leguminózou v podmínkách konvenčního zemědělství. Cílem bylo ověřit vliv tohoto způsobu pěstování na optimalizaci výživného stavu půdy, ochranu proti erozi, stabilizaci výnosu a kvalitu produkce. Výzkum se zaměřil na porovnání jednotlivých variant výsevu, včetně setí do jednoho řádku a střídavého setí (row-by-row). Testovány byly různé druhy leguminóz (jetel inkarnát, hrách jarní, hrách ozimý, bob obecný). Výsledky ukázaly, že pěstování pšenice s leguminózou může mít pozitivní vliv na výnos i kvalitativní parametry zrna, zejména při použití směsného výsevu. Metodika poskytuje praktická doporučení pro zemědělce a poradce s cílem zvýšit efektivitu produkce a přispět k udržitelnému hospodaření.
Název v anglickém jazyce
Intercropping of common wheat varieties mixed with legumes for conventional farming conditions
Popis výsledku anglicky
This methodology focuses on the intercropping of common wheat varieties in mixture with legumes under conventional farming conditions. The objective was to evaluate the impact of this cultivation method on soil nutrient optimization, erosion control, yield stability, and grain quality. The research compared different sowing methods, including mixture in single-row and row-by-row sowing. Various legume species (crimson clover, spring pea, winter pea, and faba bean) were tested. The results indicated that wheat-legume intercropping can positively influence yield and grain quality, particularly when using mixed sowing. The methodology provides practical recommendations for farmers and advisors to enhance production efficiency and contribute to sustainable farming.
Klasifikace
Druh
N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910046" target="_blank" >QK1910046: Pěstování pšenice seté ve směsné kultuře za účelem optimalizace výživného stavu půdy, ochrany proti erozi, stabilizace výnosu a kvality produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7427-439-8
Číslo předpisu
UKZUZ 209744/2024
Technické parametry
Osvědčení o uznání metodiky č. UKZUZ 209744/2024 vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský dne 12.12.2024. Smlouva o uplatnění metodiky č. QK1910046 byla uzavřena dne 21.11.2024 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 00 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a ČZU, Kamýcká 129, 165 00 Praha - Suchdol IČ: 60460709, DIČ: CZ60460709 zastoupený prof. Ing. Petre Sklenička(rektor) a JČU, Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice, IČ: 60076658, DIČ: CZ60076658, zastoupený prof. Ing. Pavel Kozák, Ph.D. (rektor) a Jiří Hodan č.p. 27, 334 01 Soběkury IČO: 49749285 zastoupený Jiří Hodan a ASZ ČR, Samcova 1177/1, 110 00 Praha 1, IČO: 68402538, DIČ: CZ68402538, zastoupený Mgr. Ing. Jaroslav Šebek předseda (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: RNDr. Mikuláš Madaras, ředitel. Kontaktní osoba za VÚRV, v.v.i.: Ing. Dagmar Janovská, Ph.D. , tel.: 233022406 , e-mail: janovska@vurv.cz ISBN: 978-80-7427-439-8
Ekonomické parametry
Pěstování pšenice ve směsi s leguminózou může zvýšit výnos až o 780 kg/ha ročně, zlepšit kvalitu zrna a snížit náklady na hnojiva. Metoda podporuje udržitelnost a může zvýšit konkurenceschopnost farmářů na trhu.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 603 00 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů