Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Těsto pro bezlepkové jemné makové pečivo

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177901" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177901 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Těsto pro bezlepkové jemné makové pečivo

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technické řešení se týká bezlepkového jemného pečiva s mákem určené pro osoby s celiakií nebo jinou intolerancí lepku. Cílem práce bylo připravit jemné pečivou z alternativních surovina a obohatit bezlepkový sortiment na trhu o výrobky s vyšším podílem bílkovin a vlákniny.Mák přidávaný do pečiva je nejen zpestřením receptur, ale současně zdrojem bílkovin, tuku s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Mák navíc obsahuje v 1 kg kolem 1500 mg vápníku a je tak významným zdrojem tohoto prvku.Základem makového jemného pečiva bez lepku je těsto z čirokové mouky a směsi dalších přirozeně bezlepkových surovin a mletého máku.

  • Název v anglickém jazyce

    Dough for gluten-free soft poppy seed pastry

  • Popis výsledku anglicky

    The technical solution relates to gluten-free soft pastry with poppy seeds intended for people with celiac disease or other gluten intolerance. The aim of the work was to prepare soft pastries from alternative raw materials and enrich the gluten-free food on the market with products with a higher proportion of protein and fiber.Poppy seeds added to pastries not only diversify recipes, but also provide a source of protein, fat with a high proportion of unsaturated fatty acids and fiber. In addition, poppy seeds contain around 1500 mg of calcium per 1 kg and are therefore a significant source of this element.The basis of gluten-free poppy seed soft pastries is a dough made from sorghum flour and a mixture of other naturally gluten-free raw materials and ground poppy seeds.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2023064" target="_blank" >LM2023064: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    38344

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence