Těsto pro bezlepkové jemné makové pečivo
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177901" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177901 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Těsto pro bezlepkové jemné makové pečivo
Popis výsledku v původním jazyce
Technické řešení se týká bezlepkového jemného pečiva s mákem určené pro osoby s celiakií nebo jinou intolerancí lepku. Cílem práce bylo připravit jemné pečivou z alternativních surovina a obohatit bezlepkový sortiment na trhu o výrobky s vyšším podílem bílkovin a vlákniny.Mák přidávaný do pečiva je nejen zpestřením receptur, ale současně zdrojem bílkovin, tuku s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin a vlákniny. Mák navíc obsahuje v 1 kg kolem 1500 mg vápníku a je tak významným zdrojem tohoto prvku.Základem makového jemného pečiva bez lepku je těsto z čirokové mouky a směsi dalších přirozeně bezlepkových surovin a mletého máku.
Název v anglickém jazyce
Dough for gluten-free soft poppy seed pastry
Popis výsledku anglicky
The technical solution relates to gluten-free soft pastry with poppy seeds intended for people with celiac disease or other gluten intolerance. The aim of the work was to prepare soft pastries from alternative raw materials and enrich the gluten-free food on the market with products with a higher proportion of protein and fiber.Poppy seeds added to pastries not only diversify recipes, but also provide a source of protein, fat with a high proportion of unsaturated fatty acids and fiber. In addition, poppy seeds contain around 1500 mg of calcium per 1 kg and are therefore a significant source of this element.The basis of gluten-free poppy seed soft pastries is a dough made from sorghum flour and a mixture of other naturally gluten-free raw materials and ground poppy seeds.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LM2023064" target="_blank" >LM2023064: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
38344
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence