Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vyhodnocení vybraných metod klasifikace jatečných prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000731" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000731 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vyhodnocení vybraných metod klasifikace jatečných prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro účely pokusu bylo vybráno 100 těl jatečných prasat. Zvířata byla vybírána s ohledem na hmotnost, pohlaví, hybridní kombinaci a výšku hřbetního tuku. Na všech jatečně upravených tělech byly zjištěny pomocné rozměry čtyřmi schválenými klasifikačními metodami (HGP, IS-D-05, IS-D-15 a ZP) a byl odvozen podíl svaloviny. Při následné detailní jatečné disekci dle referenční metody platné ve státech Evropské unie byl stanoven podíl svaloviny. Byly spočítány vzájemné korelace mezi podíly svaloviny zjištěnýmijednotlivými klasifikačními metodami a mezi podílem svaloviny určeným při disekci. Pro přístroj IS-D-15 a pro dvoubodovou metodu vyšel korelační koeficient 0,82, pro ultrazvukový přístroj IS-D-05 činil 0,80. Přístroj HGP jako jediný nedosáhl požadovanéhranice 0,8; korelační koeficient pro tuto metodu činil 0,79.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of selected carcass grading methods in pigs

  • Popis výsledku anglicky

    A total of 100 carcasses of slaughter pigs were selected for the trial. The selection of pigs was based on slaughter weight, sex, crossbred combination and backfat thickness. All the chosen pigs were measured with the four grading metods (HGP, IS-D-05, IS-D-15, ZP). After 24 hours, all the carcasses were disected and the lean meat content was determined for each carcass. The correlations between the lean meat content predicted by the grading methods and the results from the detailed disection were calculated. The correlation coefficient 0.82 was determined for IS-D-15 and the two-point metod while it was 0.80 for IS-D-05. The HGP apparatus with the coefficient 0.79 was the only method which did not achieve the required limit value of 0.8.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Agroregion 2006

  • ISBN

    80-7040-869-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    135-139

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    24. 8. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku