Vliv hmotnosti na složení jatečného těla u prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000742" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000742 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv hmotnosti na složení jatečného těla u prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Na souboru jatečných těl prasat byla provedena detailní anatomická disekce s cílem definovat skladbu jatečného těla s důrazem na podíl svaloviny a zastoupení jatečných partií. Jednotlivé partie byly agregovány do skupin podle jejich převažující tkáňové složky. Takto získané ukazatele byly přepočteny na jednotnou hmotnost jatečného těla 70,80, 90 a 100kg. Podíl svaloviny byl při daných hmotnostech 57,08 %, 56,14 %, 55,20% a 54,27%. U hlavních masitých částí byl mezi okrajovými hmotnostmi zaznamenán pokles v jejich podílu z jatečného těla o 2,24 %, a to z 54,48 % na 52,24 %; u tučných částí naopak nárůst o téměř stejnou hodnotu z 11,19 % m 13,46 %. Pro vztah mezi podílem hlavních masitých částí (y) a hmotností jatečného těla (x) byla navržena rovnice y =59,719 - 0,0748x.
Název v anglickém jazyce
The effect of weight on pig carcass composition
Popis výsledku anglicky
Slaughter pig carcasses were analysed using simplified detailed anatomical dissections with the objective to determine the carcass composition with the emphasis on muscle and different cut proportions. The cuts were allocated to the groups according to the prevailing tissue. The values acquired in this manner were adjusted to the carcass weights 70, 80, 90, and 100 kg. Muscle proportions for these weights were 57.08, 56.14, 55.20, and 54.27 %, respectively. The difference in the proportion of main meatycuts between the extreme weights was 2.24 % (54.48 and 52.24% for carcasses weighing 70 and 100 kg, respectively) while the proportion of fatty cuts increased from 11.19 to 13.46 % in these carcass weights. The following formula was deduced for the relationship between main meaty part proportion (y) and carcass weight (x): y = 59.719 ? 0.0748 x.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální otázky produkce jatečných zvířat
ISBN
80-7157-976-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
130-134
Název nakladatele
MZLU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—