Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv hmotnosti na složení jatečného těla u prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000742" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000742 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv hmotnosti na složení jatečného těla u prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na souboru jatečných těl prasat byla provedena detailní anatomická disekce s cílem definovat skladbu jatečného těla s důrazem na podíl svaloviny a zastoupení jatečných partií. Jednotlivé partie byly agregovány do skupin podle jejich převažující tkáňové složky. Takto získané ukazatele byly přepočteny na jednotnou hmotnost jatečného těla 70,80, 90 a 100kg. Podíl svaloviny byl při daných hmotnostech 57,08 %, 56,14 %, 55,20% a 54,27%. U hlavních masitých částí byl mezi okrajovými hmotnostmi zaznamenán pokles v jejich podílu z jatečného těla o 2,24 %, a to z 54,48 % na 52,24 %; u tučných částí naopak nárůst o téměř stejnou hodnotu z 11,19 % m 13,46 %. Pro vztah mezi podílem hlavních masitých částí (y) a hmotností jatečného těla (x) byla navržena rovnice y =59,719 - 0,0748x.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of weight on pig carcass composition

  • Popis výsledku anglicky

    Slaughter pig carcasses were analysed using simplified detailed anatomical dissections with the objective to determine the carcass composition with the emphasis on muscle and different cut proportions. The cuts were allocated to the groups according to the prevailing tissue. The values acquired in this manner were adjusted to the carcass weights 70, 80, 90, and 100 kg. Muscle proportions for these weights were 57.08, 56.14, 55.20, and 54.27 %, respectively. The difference in the proportion of main meatycuts between the extreme weights was 2.24 % (54.48 and 52.24% for carcasses weighing 70 and 100 kg, respectively) while the proportion of fatty cuts increased from 11.19 to 13.46 % in these carcass weights. The following formula was deduced for the relationship between main meaty part proportion (y) and carcass weight (x): y = 59.719 ? 0.0748 x.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální otázky produkce jatečných zvířat

  • ISBN

    80-7157-976-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    130-134

  • Název nakladatele

    MZLU

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku