Vývoj metod pro stanovení podílu svaloviny v jatečných tělech prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000732" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000732 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj metod pro stanovení podílu svaloviny v jatečných tělech prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit metodiku zkrácených disekcí pro odhad podílu svaloviny v jatečných tělech prasat. U souboru jatečných prasat (n = 63) byla 24 hodin p.m. uskutečněna úplná a zkrácená detailní disekce. Byl zjištěn podíl svaloviny oběma metodami astanoveny diference mezi uvedenými metodami. Průměrná hmotnost levých jatečných půlek dosáhla hodnotu 45,75 + 0,787 kg. Podíl svaloviny zjištěný zkrácenou metodou vykázal 54,56 + 0,491 %, při aplikaci úplné metody to bylo 54,83+ 0,491 %. Diference odhadu - 0,27 byla analyzována podle hybridních kombinací a tříd jakosti SEUROP. U hybridních kombinací po otcích (DxPN) byla diference nejmenší, a to + 0,22; po otcích (HxPN) - 0,33 a po plemeni BO - 0,88. Diference ve třídě S činila + 0,33, v dalších třídách byla záporná (E = - 0,01), (U = - 0,52) a nejvyšší byla ve třídě R (-0,71).
Název v anglickém jazyce
The development of methods for determination of muscle proportion in pig carcasses
Popis výsledku anglicky
The objective of the study was to analyse the simplified dissection method used to determine the proportion of muscle in pig carcasses. Full and simplified dissections of 63 pig carcasses were performed 24 hours after slaughter. Both methods were employed to determine the proportion of muscle and the differences between these methods were calculated. The average weight of left carcass sides was 45.75 + 0.787 kg. The muscle proportion estimated on the basis of simplified dissections was 54.56+ 0.491 % while using full dissections it was 54.83+ 0.491 % and the difference was thus -0.27. These differences calculated for different hybrid combinations were +0.22, -0.33, and -0.88 for pigs sired by (DxPN), (HxPN), and BO, respectively. The differences calculated for carcasses classified in the same classification classes (SEUROP) were +0.33, -0.01, -0.52, and -0.71 for S, E, U, and R, respectively.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agroregion 2006
ISBN
80-7040-869-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
140-144
Název nakladatele
Jihočeská univerzita
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
24. 8. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—