Vliv hmotnosti jatečného těla na složení boku prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000733" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000733 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv hmotnosti jatečného těla na složení boku prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Sledovaný soubor zahrnoval 80 jatečně upravených těl finálních hybridů prasat z běžných podmínek produkce v České republice. Při klasifikaci byl zjištěn sondovým přístrojem podíl svaloviny, 24 hodin po porážce byl pak proveden jatečný rozbor s následnoudetailní disekcí boku s kostí. Celý soubor vykázal zmasilost jatečného těla 55,24% při průměrné hmotnosti 93,86 kg a zmasilostí boku s kostí 53,37%. Jednotlivá jatečná těla byla rozdělena do tří hmotnostních intervalů. Mezi těmito intervaly nebyly statisticky významné rozdíly průměrů charakterizujících podíly částí boku a boku celkem z jatečného těla. Signifikantní diference mezi hmotnostními skupinami byly nalezeny u podílu svalstva z boku s kostí, podílu mezisvalového tuku i podílu kostí. Především vezmasilosti této partie činil rozdíl mezi nejlehčími a nejtěžšími jatečnými těly téměř 4%. Vzájemný vztah mezi zmasilostí boku s kostí a hmotností jatečného těla vykázal hodnotu korelačního koeficientu r = -0,20.
Název v anglickém jazyce
The effect of carcass weight on pig belly composition
Popis výsledku anglicky
A total of 80 carcasses of pigs coming from common production conditions in the Czech Republic were analysed. A probe device was used to determine the proportion of carcass muscle. Twenty-four hours post mortem, carcass analyses and subsequent detailed dissections of bellies with bones were performed. The average carcass muscle proportion, carcass weight, and muscle proportion in belly were 55.24%, 93.86 kg, and 53.37%, respectively. Different carcasses were divided into three weight groups. Among thesegroups, neither significant differences were found in the proportions of different parts of belly nor in the proportion of belly weight from carcass weight. The groups differed significantly in the proportion of muscle from belly with bones, intermuscular fat, and bones. The difference between the lightest and heaviest carcasses in the muscle proportion of belly with bones was particularly high and amounted to 4 %. The relationship between the muscle proportion of belly with bones and c
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agroregion 2006
ISBN
80-7040-869-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
145-148
Název nakladatele
Jihočeská univerzita
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
24. 8. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—