Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odhad složení jatečné partie bok u prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001500" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001500 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11137.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11137.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odhad složení jatečné partie bok u prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro zhodnocení vlivu vybraných faktorů na kvalitu boku byl analyzován reprezentativní soubor JUT prasat (n = 390). Jatečná partie bok byla podrobena detailní anatomické disekci a její výsledky pak vyhodnoceny vzhledem k působení faktoru pohlaví, hmotnosti jatečného těla a jeho zmasilosti. V druhé části metodiky byly navrženy predikční regresní rovnice pro odhad složení boku. Jako proměnné do těchto rovnic vstupují charakteristiky jatečného těla zjištěné při klasifikačním úkonu, výslednými ukazateli bylypředevším podíly tkání v boku s kostí. Pro praktické využití v jateckých provozech byly tyto rovnice dále rozšířeny o odhad relativního a absolutního zastoupení tkání v boku definovaném požadavky zpracovatelských podniků masného průmyslu.

  • Název v anglickém jazyce

    Prediction of tissue composition in pig belly

  • Popis výsledku anglicky

    A representative set of pig carcasses (n=390) was analysed to determine the effects of different factors on the composition of belly. Detailed anatomical dissections of bellies were performed and the results were analysed with the aim to determine the effects of sex, carcass weight and meat yield. Regression equations for belly composition prediction were calculated. Carcass parameters measured during carcass classification were used as dependent variables in these equations, and predicted tissue proportions in the belly with bones were the results. Furthermore, for the purpose of practical use in slaughterhouses, equations were also calculated to predict absolute and relative tissue proportion in the belly with bones as defined by the meat industry.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-7403-080-2

  • Číslo předpisu

    133743/2011-17423

  • Technické parametry

    Zkonstruované regresní rovnice pro odhad skladby boku využívající pomocných rozměrů na jatečném těle prasat mohou být účelně zakomponovány do software ve zpracovatelském procesu. Výsledné hodnoty jsou pak využitelné v jednotlivých bodech linky. Jedná sepředevším o rozšíření využitelnosti dat z klasifikace jatečných těl prasat pro efektivnější využití této potravinářské suroviny.

  • Ekonomické parametry

    pro producenty prasat možné dosažení vyšší realizační ceny za jatečná prasata, pro jatecké provozy možnost efektivněji zhodnotit surovinu na vyšší ceny průmyslových výrobců, využitelné informace pro logistiku

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství České republiky

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů