Odhad složení jatečné partie bok u prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001500" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001500 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11137.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11137.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odhad složení jatečné partie bok u prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Pro zhodnocení vlivu vybraných faktorů na kvalitu boku byl analyzován reprezentativní soubor JUT prasat (n = 390). Jatečná partie bok byla podrobena detailní anatomické disekci a její výsledky pak vyhodnoceny vzhledem k působení faktoru pohlaví, hmotnosti jatečného těla a jeho zmasilosti. V druhé části metodiky byly navrženy predikční regresní rovnice pro odhad složení boku. Jako proměnné do těchto rovnic vstupují charakteristiky jatečného těla zjištěné při klasifikačním úkonu, výslednými ukazateli bylypředevším podíly tkání v boku s kostí. Pro praktické využití v jateckých provozech byly tyto rovnice dále rozšířeny o odhad relativního a absolutního zastoupení tkání v boku definovaném požadavky zpracovatelských podniků masného průmyslu.
Název v anglickém jazyce
Prediction of tissue composition in pig belly
Popis výsledku anglicky
A representative set of pig carcasses (n=390) was analysed to determine the effects of different factors on the composition of belly. Detailed anatomical dissections of bellies were performed and the results were analysed with the aim to determine the effects of sex, carcass weight and meat yield. Regression equations for belly composition prediction were calculated. Carcass parameters measured during carcass classification were used as dependent variables in these equations, and predicted tissue proportions in the belly with bones were the results. Furthermore, for the purpose of practical use in slaughterhouses, equations were also calculated to predict absolute and relative tissue proportion in the belly with bones as defined by the meat industry.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7403-080-2
Číslo předpisu
133743/2011-17423
Technické parametry
Zkonstruované regresní rovnice pro odhad skladby boku využívající pomocných rozměrů na jatečném těle prasat mohou být účelně zakomponovány do software ve zpracovatelském procesu. Výsledné hodnoty jsou pak využitelné v jednotlivých bodech linky. Jedná sepředevším o rozšíření využitelnosti dat z klasifikace jatečných těl prasat pro efektivnější využití této potravinářské suroviny.
Ekonomické parametry
pro producenty prasat možné dosažení vyšší realizační ceny za jatečná prasata, pro jatecké provozy možnost efektivněji zhodnotit surovinu na vyšší ceny průmyslových výrobců, využitelné informace pro logistiku
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství České republiky
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů