Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv pohlavního dimorfismu na vybrané jakostní znaky vepřového masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000884" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000884 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv pohlavního dimorfismu na vybrané jakostní znaky vepřového masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U finálních hybridů jatečných prasat z běžného příhonu byly sledovány základní ukazatele jatečné hodnoty a vybrané znaky jakosti masa. Tyto ukazatele byly hodnoceny odděleně podle pohlaví. Výsledky potvrdily zařazení celého souboru na základě klasifikaceSEUROP v průměru do třídy U, přičemž hodnoty u prasniček činily 56,2 % (třída E) a u kastrátů 53,3 % (třída U). Barva masa byla v mezích platných pro standardní vepřové maso. Byl zjištěn nízký obsah intramuskulárního tuku (musculus longissimus lumborumet thoracis) vepříků (16,9 %) i prasniček (13,4 %). Vysoká variabilita byla zjištěna u barvy masa, ztrát odkapem, vaznosti a obsahu IT v mase vepřů. Senzoricky bylo lépe hodnoceno maso vepříků.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of sexual dimorphism to some quality traits of pork

  • Popis výsledku anglicky

    A set of final hybrids of slaughter pigs normally supplied to a slaughterhouse was evaluated. Basic parameters of carcass value and some traits of pork quality were investigated for both sexes separately. Based on the SEUROP classification, the whole setcould be classified in U class, while gilts and castrated were classified in E and U classes, respectively. The colour of meat satisfied the standards for pork. A low content of intramuscular fat (musculus longissimus lumborum et thoracis) was detectedin castrates and gilts (16.9 % and 13.4 %, respectively). In castrates, the high variability of meat colour, drip losses, water-holding capacity and intramuscular fat content was found and the sensorial evaluation results were better than those of gilts.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    19

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus