Kvasinky ve výživě dojnic.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F09%3A%230001123" target="_blank" >RIV/00027014:_____/09:#0001123 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvasinky ve výživě dojnic.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto pokusu bylo stanovit vliv kvasinkové kultury Saccharomyces cerevisiae ve výživě dojnic. V prvním pokusu byl zkoumám vliv zvyšujícího se dávkování 0, 0.4, 0.6, 0.8 g) kvasinkové kultury na in vitro stravitelnost kukuřičné siláže, vojtěškové siláže a směsných krmných dávek (TMR) jednak v bachorové tekutině a dále pepsin-celulázovou metodou. V provedených laboratorních experimentech nebyl zjištěn vliv kvasinkové kultury na stravitelnost kukuřičné siláže, vojtěškové siláže a směsných krmných dávek (P > 0.05). Dále byl proveden výzkum působení dvou rozdílných kvasinkových kmenů Saccharomyces cerevisiae přidávaných do krmné dávky vysokoužitkových dojnic na denní nádoj, složení mléka a zdravotní stav zvířat. V pokusu bylo použito 24 dojnic, kterébyly rozděleny do tří vyrovnaných skupin. První skupina dojnic byla kontrolní (K) bez přídavku kvasinek v krmné dávce, druhá skupina dojnic dostávala přípravek Biosaf Sc 47 (B) a třetí skupina dojnic přípravek Levucel 1020 (L).
Název v anglickém jazyce
Yeasts in Dairy Nutrition
Popis výsledku anglicky
Next the effect of the supplementation of two different yeast strains Saccharomyces cerevisiae in a diet on the milk yield, milk composition and health state of high producing dairy cows was examined. The 24 lactating dairy cows were allocated into threewell balanced groups. Cows in the first experimental group were fed a supplement Biosaf Sc47 (B), cows in the second experimental group received a supplement Levucell 1020 (L) and the last group of the cows was a control group (K) without any supplementation of yeasts. All cows were fed a total mixed ration ad libitum. Dry matter intake, daily milk yields and the milk composition were recorded during the experiment. Although the addition of direct-fed yeast cultures in the ration of dairy cows did notincrease the dry matter intake, there was a positive effect of yeasts on the increased daily milk yields when the group L produced in the average about 1.12 kg milk/day and the group B about 0.73 kg milk/day more than cows in the control
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46086" target="_blank" >1G46086: STRATEGIE CHOVU DOJNIC V KONKURENČNÍCH PODMÍKÁCH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 09 Agro
ISBN
978-80-7375-352-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Název nakladatele
MZLU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 11. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—