Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověření vlivu vybraných kvasničních kultur ve výživě vysokoužitkových dojnic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A16432" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:16432 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověření vlivu vybraných kvasničních kultur ve výživě vysokoužitkových dojnic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo zjistit vliv dvou rozdílných kvasinkových kmenů (Sacharomyces cerevisiae-Sc) zamíchaných do jadrné směsi. Jednalo se o kmeny Sc 47 a Sc 1020.Do pokusu bylo zařazeno 24 dojnic rozdělených do třech vyrovnaných skupin. První skupina ? Sc 47 (?B?), druhá skupina ? Sc 1020 (?L?) a třetí skupina kontrolní (?K?). Pokus trval 84 dnů. Krmeno bylo směsnou krmnou dávkou ad libitum. Během pokusu se zjišťoval příjem sušiny, denní nádoj a složky mléka. Příjem sušiny byl nejvyšší u kontrolní skupiny.Doplněk kmenů Sc 47 i Sc 1020 se projevil statisticky průkazným zvýšením mléčné užitkovosti a zvýšením celulolytické aktivity v bachorové tekutině. Současně však došlo k poklesu koncentrace mléčného tuku a v případě skupiny ?B? i obsahu mléčné bílkoviny.

  • Název v anglickém jazyce

    Examination the effect of select yeast cultures in nutrition high-yielding dairy cows

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of the experiment was to find an effect of two different yeast strains (Saccharomyces cerevisiae-Sc) supplemented into a concentrate mixture. These two supplements were either Sc 47 (the group ?B?) or Sc 1020 (the group ?L?). 24 dairy cows were allocated into three well balanced groups ? ?B? and ?L? (experimental), and ?K? (control). The experiment ran for 84 days. The animals were given TMR ad libitum. Dry matter intake (DMI), daily milk yield and milk composition were recorded during thewhole experiment. DMI was the highest in the control group. Yeast supplements increased statistically significantly milk yield, and celulolytic activity of rumen liquid was also improved. In the same time, both milk fat concentration and ? in the case ofgroup ?B? ? milk protein concentration were decreased.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Dni výživy zvierat 2006

  • ISBN

    80-8077-035-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    91-94

  • Název nakladatele

    UVL Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    13. 9. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku