Ověření vlivu vybraných kvasničních kultur ve výživě vysokoužitkových dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A16432" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:16432 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověření vlivu vybraných kvasničních kultur ve výživě vysokoužitkových dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo zjistit vliv dvou rozdílných kvasinkových kmenů (Sacharomyces cerevisiae-Sc) zamíchaných do jadrné směsi. Jednalo se o kmeny Sc 47 a Sc 1020.Do pokusu bylo zařazeno 24 dojnic rozdělených do třech vyrovnaných skupin. První skupina ? Sc 47 (?B?), druhá skupina ? Sc 1020 (?L?) a třetí skupina kontrolní (?K?). Pokus trval 84 dnů. Krmeno bylo směsnou krmnou dávkou ad libitum. Během pokusu se zjišťoval příjem sušiny, denní nádoj a složky mléka. Příjem sušiny byl nejvyšší u kontrolní skupiny.Doplněk kmenů Sc 47 i Sc 1020 se projevil statisticky průkazným zvýšením mléčné užitkovosti a zvýšením celulolytické aktivity v bachorové tekutině. Současně však došlo k poklesu koncentrace mléčného tuku a v případě skupiny ?B? i obsahu mléčné bílkoviny.
Název v anglickém jazyce
Examination the effect of select yeast cultures in nutrition high-yielding dairy cows
Popis výsledku anglicky
The main aim of the experiment was to find an effect of two different yeast strains (Saccharomyces cerevisiae-Sc) supplemented into a concentrate mixture. These two supplements were either Sc 47 (the group ?B?) or Sc 1020 (the group ?L?). 24 dairy cows were allocated into three well balanced groups ? ?B? and ?L? (experimental), and ?K? (control). The experiment ran for 84 days. The animals were given TMR ad libitum. Dry matter intake (DMI), daily milk yield and milk composition were recorded during thewhole experiment. DMI was the highest in the control group. Yeast supplements increased statistically significantly milk yield, and celulolytic activity of rumen liquid was also improved. In the same time, both milk fat concentration and ? in the case ofgroup ?B? ? milk protein concentration were decreased.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Dni výživy zvierat 2006
ISBN
80-8077-035-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
91-94
Název nakladatele
UVL Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
13. 9. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—