Penetrace mikroorganismů do vejce II
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001214" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001214 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Penetrace mikroorganismů do vejce II
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv fáze snášky, systému ustájení a kvality skořápky na mikrobiální kontaminaci vaječného obsahu byl sledován u nosnic ISA Brown ustájených v konvenční kleci a na podestýlce. Nejkvalitnější skořápku měla vejce slepic ustájených v konvenční kleci a krmených směsí s 3,5 % vápníku. Vejce z konvenční klece byla méně penetrována mikroorganismy oproti podestýlce. Nižší mikrobiální kontaminace byla zjištěna u vajec nosnic v první fázi snáškového cyklu. Dříve, tedy po dvou dnech skladování, začala pronikat přes podskořápečné blány do vaječného obsahu Escherichia coli. Zatímco penetrace enterokoků do vajec byla zaznamenána po sedmi dnech. Vejce s nejkvalitnější skořápkou z druhé fáze snášky nebyla kontaminována Escherichia coli a enterokoky a také podíl vajecpenetrovaných celkovým počtem mikroorganismů ve druhém a sedmém dni skladování byl nejnižší.
Název v anglickém jazyce
Penetration of microorganisms into the egg according to a phase of laying cycle, housing system and egg shell quality
Popis výsledku anglicky
The effect of laying cycle, housing system and egg shell quality on microbial contamination of egg content was evaluated in ISA Brown hens housed in conventional cage and on litter. Eggs of laying hens housed in conventional cage and fed by mixture with3.5 % of calcium had the highest quality of egg shell. Eggs from conventional cage were less penetrated by microorganisms contrary to litter. Lower microbial contamination was found out in eggs from hens in the first phase of laying cycle. Escherichia coli penetrated throught egg shell membrane earlier, after two days of storage. Whereas, penetration of enterococci into eggs was ascertained after seven days. Eggs from the second phase of laying cycle with the highest quality of egg shell were not penetrated by Escherichia coli and Enterococcus and also share of eggs contaminated by total count of microorganisms in the second and seventh day of storage was the lowest.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—