Obsah mastných kyselin ve vybraných živočišných produktech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001218" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001218 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah mastných kyselin ve vybraných živočišných produktech
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo porovnáváno procentuální zastoupení mastných kyselin ve vybraných živočišných produktech, tj. ve vepřové pečeni, kravském mléce a ve vaječném žloutku. Průkazně nejvyšší obsah sledovaných mastných kyselin a tuku byl zjištěn ve žloutku (6 798,6 mg/100g, 32,22 %) ve srovnání s mlékem (1 343,6 mg/100 g, 4,55 %) a vepřovým masem (716,4 mg/100g, 2,29 %). Z hlediska výživy a zdraví člověka byl nejpříznivější poměr n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin zaznamenán u mléka (5,14) oproti vaječnému žloutku (12,05) a vepřové pečeni (12,47).
Název v anglickém jazyce
Fatty acid content in selected animal products
Popis výsledku anglicky
Fatty acid composition was compared in selected animal products, i. e. pork loin, milk and egg yolk. Significantly the highest content of monitored fatty acids and fat was found in yolk (6 798.6 mg/100 g, 32.22%) in comparison with milk (1 343.6 mg/100 g, 4.55%) and pork meat (716.4 mg/100g, 2.29%). In terms of nutrition and human health, the most favourable ratio of n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids was recorded in milk (5.14) compared to yolk (12.05) and loin (12.47).
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91270" target="_blank" >QH91270: Využití genetických a negenetických faktorů ke zvýšení výkonnosti dojených plemen skotu v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů