Náhrada sójového extrahovaného šrotu lupinou bílou ve výkrmu prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001226" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001226 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Náhrada sójového extrahovaného šrotu lupinou bílou ve výkrmu prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Byla provedena studie posouzení vlivu lupiny bílé (Lupinus albus, cv. Amiga) jako náhrady za sójový extrahovaný šrot v krmných směsích pro výkrm prasat. Do pokusu bylo zařazeno 44 prasat hybridní kombinace (BUxL) x (BOxPn) po 22 kusech v každé skupině. Kontrolní skupina byla krmena komerční směsí řady ?A?. Prasata z pokusného souboru do 65 kg živé hmotnosti byla krmena směsí s 23% podílem lupiny a prasata s hmotností nad 65 kg do porážky dostávala směs s 15% náhradou lupiny. Sledované znaky byly: průměrné denní přírůstky, spotřeba krmiv na kg přírůstku, zdravotní stav, ukazatele jatečné hodnoty, nutriční a technologické vlastnosti vepřového masa a senzorické hodnocení vepřového masa. Pokusná skupina zaznamenala snížený obsah tuku v mase, vyšší hmotnosthlavních masitých částí a vyšší vaznost vody v mase o 8,1 % ve srovnání s kontrolní skupinou.
Název v anglickém jazyce
Suitability of White Lupin as a substitute for soybean meal in fattening of pigs
Popis výsledku anglicky
We conducted this study to evaluate the effect of lupin seeds (Lupinus albus, cv. Amiga) as a substitute for extracted soybean meal in a diet of fattening pigs. For the experiment, 44 pigs of hybrid combination (BUxL) x (BOxPn) were divided into two wellbalanced groups, 22 pigs in each group. The control group was fed on the commercial mixtures of series A. The pigs from the experimental group up to 65 kg of body weight were fed on the mixture with 23% substitution of lupine and the pigs above 65 kg ofbody weight to the slaughter with 15% part of lupine. The monitored traits were: average daily body weight gain, feed conversion, health status, carcass characteristics, nutritional and technological characteristics of pig meat and sensory parameters ofmeat. There were recorded lower content of fat in meat, higher weight of the main meaty parts and 8,1% higher water binding capacity in meat in the experimental group compared with the control group.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60142" target="_blank" >QG60142: Využití vybraných odrůd lupiny ve výživě hospodářských zvířat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů