Vliv tukové složky krmiva na jatečnou hodnotu a kvalitu vepřového masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001264" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001264 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv tukové složky krmiva na jatečnou hodnotu a kvalitu vepřového masa
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv tukových složek rostlinného původu obsažených v krmné dávce prasat na výši průměrného denního přírůstku, procento libového masa, hodnotu pH, obsah intramuskulárního tuku a ztráty masné šťávy odkapem byl zjišťován u 40 prasniček rozdělených do 4 skupin. Prasničky byly krmeny kontrolní směsí (C), směsí obsahující lněný šrot (L), slunečnicový šrot (S) nebo směsí obsahující CLA. Nejvyšší denní přírůstek byl zjištěn u prasniček skupiny S a L. Rozdíly mezi skupinami nebyly statisticky průkazné (P>0,05).Nejvyšší podíl libového masa byl sledován u prasniček krmených směsí s přídavkem CLA, nejnižší byl určen u skupiny L, (P<0,05). Průkazný rozdíl mezi skupinami byl také zjištěn u hodnoty pH1(P<0,01), avšak hodnota pH24 nebyla mezi skupinami průkazně rozdílná. Nejvyšší podíl intramuskulárního tuku byl laboratorně stanoven ve vzorcích M . longissimus dorsi et thoracis prasat skupiny L.Ztráty masné šťávy odkapem byly mezi skupinami také určeny jako signifikantní ((P<0,05).
Název v anglickém jazyce
Effect of different fat sources in feed mixture for fattening pigs on carcass value traits and meat quality
Popis výsledku anglicky
The effect of different fat sources (with different fatty acid content) in pig diet on average daily gain (ADG), lean meat percentage, pH value, intramuscular fat (IMF) content and drip loss was investigated in 40 gilts. Animals were divided in four groups fed with control (C), linseed (L), sunflower (S) or conjugated linoleic acid (CLA) diet. The highest ADG was found in S and L group but there was not found statistically significant (P>0.05) differences among groups. Lean meat content in carcass bodyand pH values were measured after slaughter. The highest percentage of lean meat was found in CLA group, the lowest in L group (P<0.05). The significant difference was also found for pH1 value (P<0.01), pH24 value was not significantly affected. Intramuscular fat content and drip loss were analyzed in samples of M.longissimus dorsi et thoracis. The highest content of IMF was measured in meat from L group. Drip loss was also found significant among groups (P<0.05).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH71284" target="_blank" >QH71284: Stanovení biologických a manažerských parametrů pro vysokou úroveň užitkovosti prasat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—