Effect of CLA and sunflower oil in pig diet on carcass value traits and meat quality
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001284" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001284 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/10:00167808
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of CLA and sunflower oil in pig diet on carcass value traits and meat quality
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to evaluate the effect of conjugated linoleic acid (CLA) and sunflower oil addition to pig diet on carcass value traits and meat quality. Three feed mixtures were used in the experiment ? feed mixture with 2 % of CLA (CLA), feedmixture with 2 % of sunflower oil (S) and control (C) group. The weight of carcass body, % of lean meat, pH1, pH24 and drip loss were monitored in control and experimental groups. Significant difference (P<0.05) in carcass body weight was found between S(96.60 ? 0.98 kg) and C group (91.58 ? 1.25 kg). Lean meat percentage was not statistically different among groups (P>0.05). The results from meat quality analyses showed only minimal differences in pH1 value among groups (P>0.05). However, there was significantly (P<0.05, P<0.001) lower pH24 value in S group (5.64 ? 0.01) compared to CLA (5.75 ? 0.02) and C (5.78 ? 0.03) group. The effect of gender on monitored carcass value traits and meat quality traits was significant only for lean
Název v anglickém jazyce
Effect of CLA and sunflower oil in pig diet on carcass value traits and meat quality
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the effect of conjugated linoleic acid (CLA) and sunflower oil addition to pig diet on carcass value traits and meat quality. Three feed mixtures were used in the experiment ? feed mixture with 2 % of CLA (CLA), feedmixture with 2 % of sunflower oil (S) and control (C) group. The weight of carcass body, % of lean meat, pH1, pH24 and drip loss were monitored in control and experimental groups. Significant difference (P<0.05) in carcass body weight was found between S(96.60 ? 0.98 kg) and C group (91.58 ? 1.25 kg). Lean meat percentage was not statistically different among groups (P>0.05). The results from meat quality analyses showed only minimal differences in pH1 value among groups (P>0.05). However, there was significantly (P<0.05, P<0.001) lower pH24 value in S group (5.64 ? 0.01) compared to CLA (5.75 ? 0.02) and C (5.78 ? 0.03) group. The effect of gender on monitored carcass value traits and meat quality traits was significant only for lean
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH71284" target="_blank" >QH71284: Stanovení biologických a manažerských parametrů pro vysokou úroveň užitkovosti prasat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Research in Pig Breeding
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—