Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Traits of carcass value in duroc pig breed depending on sex

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43917821" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43917821 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.11118/actaun202068020329" target="_blank" >https://doi.org/10.11118/actaun202068020329</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun202068020329" target="_blank" >10.11118/actaun202068020329</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Traits of carcass value in duroc pig breed depending on sex

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In pure pig breeds used for creation of final carcass hybrids in the Czech Republic a content of intramuscular fat (responsible for marbling) decreased during the process of selection on high meatiness. Duroc breed is mentioned as less affected by this process. The study evaluated 28 animals of Duroc breed, 14 hogs and 14 gilts and chosen traits were compared between sexes. Animals were slaughtered in average weight 102.1 kg with an average lean meat percentage 57.73 (hogs reached 57.61, gilts 57.84%). An average pH1 was measured on a level of 6.11 (hogs 6.07, gilts 6.14 with a statistically conclusive difference among sexes, p LESS-THAN OR EQUAL TO 0.05). PH24 reached values of 5.80 (hogs 5.74, gilts 5.86 with a statistically conclusive difference among sexes, p LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01). Determined level of intramuscular fat was 1.67% (hogs reached 1.92% of intramuscular fat, gilts 1.42%). Values of pH1 and pH24 were on a really good level and showed good meat quality without tendency to some meat defect. Level of lean meat percentage corresponds with other authors. Level of an intramuscular fat content was lower than values mentioned by other authors, but close to an optimal level, so it is possible to confirm good quality of actual population of Duroc pig breed in the Czech Republic and recommend this breed for production of final carcass pig hybrids.

  • Název v anglickém jazyce

    Traits of carcass value in duroc pig breed depending on sex

  • Popis výsledku anglicky

    In pure pig breeds used for creation of final carcass hybrids in the Czech Republic a content of intramuscular fat (responsible for marbling) decreased during the process of selection on high meatiness. Duroc breed is mentioned as less affected by this process. The study evaluated 28 animals of Duroc breed, 14 hogs and 14 gilts and chosen traits were compared between sexes. Animals were slaughtered in average weight 102.1 kg with an average lean meat percentage 57.73 (hogs reached 57.61, gilts 57.84%). An average pH1 was measured on a level of 6.11 (hogs 6.07, gilts 6.14 with a statistically conclusive difference among sexes, p LESS-THAN OR EQUAL TO 0.05). PH24 reached values of 5.80 (hogs 5.74, gilts 5.86 with a statistically conclusive difference among sexes, p LESS-THAN OR EQUAL TO 0.01). Determined level of intramuscular fat was 1.67% (hogs reached 1.92% of intramuscular fat, gilts 1.42%). Values of pH1 and pH24 were on a really good level and showed good meat quality without tendency to some meat defect. Level of lean meat percentage corresponds with other authors. Level of an intramuscular fat content was lower than values mentioned by other authors, but close to an optimal level, so it is possible to confirm good quality of actual population of Duroc pig breed in the Czech Republic and recommend this breed for production of final carcass pig hybrids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    329-334

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85084243586