Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Meat quality and fatty acid profile of the musculus longissimus lumborum in Czech Fleckvieh, Charolais and Charolais x Czech Fleckvieh bulls fed different types of silages

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001287" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001287 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Meat quality and fatty acid profile of the musculus longissimus lumborum in Czech Fleckvieh, Charolais and Charolais x Czech Fleckvieh bulls fed different types of silages

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effects of breed and diet containing different types of silages on meat quality parameters and the fatty acid profile of m. longissimus lumborum (MLL) were evaluated in Czech Fleckvieh (CF), Charolais (CH) and Charolais x Czech Fleckvieh (CH x CF) bulls. The animals were fed two mixed diets: MS (based on maize silage) and LCS (based on legume-cereal mixture silage and lucerne silages) with different concentrations of dietary energy and fatty acids. The MLL from CH bulls had the lowest content of drymatter, less protein, and lighter meat compared to the CF. The CH bulls exhibited higher PUFA n-3 and lower MUFA compared to the CF, with the CHxCF being intermediate. The LCS diet enhanced the proportions of PUFA and PUFA n-3 and reduced MUFA. The replacement of maize silage with the legume-cereal mixture and lucerne silages in the diet reduced the concentration of intramuscular fat and improved its fatty acid profile from the human nutrition perspective.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat quality and fatty acid profile of the musculus longissimus lumborum in Czech Fleckvieh, Charolais and Charolais x Czech Fleckvieh bulls fed different types of silages

  • Popis výsledku anglicky

    The effects of breed and diet containing different types of silages on meat quality parameters and the fatty acid profile of m. longissimus lumborum (MLL) were evaluated in Czech Fleckvieh (CF), Charolais (CH) and Charolais x Czech Fleckvieh (CH x CF) bulls. The animals were fed two mixed diets: MS (based on maize silage) and LCS (based on legume-cereal mixture silage and lucerne silages) with different concentrations of dietary energy and fatty acids. The MLL from CH bulls had the lowest content of drymatter, less protein, and lighter meat compared to the CF. The CH bulls exhibited higher PUFA n-3 and lower MUFA compared to the CF, with the CHxCF being intermediate. The LCS diet enhanced the proportions of PUFA and PUFA n-3 and reduced MUFA. The replacement of maize silage with the legume-cereal mixture and lucerne silages in the diet reduced the concentration of intramuscular fat and improved its fatty acid profile from the human nutrition perspective.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000285690500003

  • EID výsledku v databázi Scopus