Effect of different fat sources in pig diet on fatty acid composition of muscle tissue
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001321" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001321 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of different fat sources in pig diet on fatty acid composition of muscle tissue
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to evaluated the content of selected fatty acids in muscle tissue of pigs fed with feed mixtures with different sources of fat. Fourty crossbred gilts were divided into four groups and fed with control diet (C) or diet containingsunflower (S), linseed (L) or CLA. The highest content (P<0.001) of linoleic acid was found in CLA and S group, the highest amount of alpha-linolenic acid was measured in L group. The content of arachidonic acid and EPA was also affected (P<0.001) by the type of feeding mixture. The content of monounsaturated fatty acids (MUFA) was also significantly different in control and experimental groups. Similarly, the polyunsaturated fatty acids proportion was affected (P<0.001 ? 0.01) by the diet. The most favourable n-6/n-3 PUFA ratio was found in L group.
Název v anglickém jazyce
Effect of different fat sources in pig diet on fatty acid composition of muscle tissue
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluated the content of selected fatty acids in muscle tissue of pigs fed with feed mixtures with different sources of fat. Fourty crossbred gilts were divided into four groups and fed with control diet (C) or diet containingsunflower (S), linseed (L) or CLA. The highest content (P<0.001) of linoleic acid was found in CLA and S group, the highest amount of alpha-linolenic acid was measured in L group. The content of arachidonic acid and EPA was also affected (P<0.001) by the type of feeding mixture. The content of monounsaturated fatty acids (MUFA) was also significantly different in control and experimental groups. Similarly, the polyunsaturated fatty acids proportion was affected (P<0.001 ? 0.01) by the diet. The most favourable n-6/n-3 PUFA ratio was found in L group.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH71284" target="_blank" >QH71284: Stanovení biologických a manažerských parametrů pro vysokou úroveň užitkovosti prasat</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Research in Pig Breeding
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—