Heterogenita vrchních vrstev siláže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001499" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001499 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11136.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11136.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Heterogenita vrchních vrstev siláže
Popis výsledku v původním jazyce
V zemědělských provozech se poměrně často setkáváme s tím, že horní vrstvy siláže jsou viditelně odlišné od vrstev pod nimi. Cílem práce bylo podat důkaz, že v různých hloubkách pod plachtou má siláž různou kvalitu i různou aerobní stabilitu. V hloubce 15 cm byla průměrná teplota 19,15°C a tlak 0,9 mPa, v hloubce 45 cm teplota 20,3°C, tlak 1,32 mPa. V hloubce 0 až 15 cm byla sušina 36,3 % a obsah škrobu 34,2 % v suš., v hloubce 16 až 45 cm byla sušina 34,0 % a obsah škrobu 36,3 % v sušině. Při měření aerobní stability se ukázalo, že u siláže z hloubky 0 až 15 cm se teplota za celých 5 dnů měření, ve srovnání s teplotou laboratorní, nezvýšila ani o 2°C. U siláže z hloubky 16 až 30 cm se o 2°C zvýšila teplota za 56 hodin, u siláže z hloubky 31 až 45 cm za 78 hodin. Z výzkumu vyplývá, že čím blíže je siláž k povrchu, tím je její kvalita nižší, obsahuje méně živin potřebných pro rozvoj mikroorganismů.
Název v anglickém jazyce
Heterogeneity of upper layers of silage
Popis výsledku anglicky
We can often see in agricultural plants that the upper layers of silage are visibly different from the layers below them. The goal of the work was to submit evidence that in different depths under the cover sheet, the silage has different quality and different aerobic stability. In the depth of 15 cm, the average temperature was 19.1°C and the pressure 0.9 mPa; in the depth of 45 cm, the temperature was 20.3°C and the pressure 1.32 mPa. In the depth of 0 to 15 cm, the dry matter was 36.3 % and the contents of starch 34.2 % in dry matter; in the depth of 16 to 45 cm, the dry matter was 34.0 % and the contents of starch 36.3 % in dry matter. When measuring the aerobic stability, it turned out that in the silage from the depth of 0 to 15 cm, the temperature rose by less than 2°C, as compared to the laboratory temperature, during whole 5 days of measurement. In the silage from the depth of 16 to 30 cm, the temperature rose by 2°C in 56 hours; in the silage from the depth of 31 to 45 cm in
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
15
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
15-17
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—