Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Heterogenita vrchních vrstev siláže

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001499" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001499 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11136.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11136.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Heterogenita vrchních vrstev siláže

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V zemědělských provozech se poměrně často setkáváme s tím, že horní vrstvy siláže jsou viditelně odlišné od vrstev pod nimi. Cílem práce bylo podat důkaz, že v různých hloubkách pod plachtou má siláž různou kvalitu i různou aerobní stabilitu. V hloubce 15 cm byla průměrná teplota 19,15°C a tlak 0,9 mPa, v hloubce 45 cm teplota 20,3°C, tlak 1,32 mPa. V hloubce 0 až 15 cm byla sušina 36,3 % a obsah škrobu 34,2 % v suš., v hloubce 16 až 45 cm byla sušina 34,0 % a obsah škrobu 36,3 % v sušině. Při měření aerobní stability se ukázalo, že u siláže z hloubky 0 až 15 cm se teplota za celých 5 dnů měření, ve srovnání s teplotou laboratorní, nezvýšila ani o 2°C. U siláže z hloubky 16 až 30 cm se o 2°C zvýšila teplota za 56 hodin, u siláže z hloubky 31 až 45 cm za 78 hodin. Z výzkumu vyplývá, že čím blíže je siláž k povrchu, tím je její kvalita nižší, obsahuje méně živin potřebných pro rozvoj mikroorganismů.

  • Název v anglickém jazyce

    Heterogeneity of upper layers of silage

  • Popis výsledku anglicky

    We can often see in agricultural plants that the upper layers of silage are visibly different from the layers below them. The goal of the work was to submit evidence that in different depths under the cover sheet, the silage has different quality and different aerobic stability. In the depth of 15 cm, the average temperature was 19.1°C and the pressure 0.9 mPa; in the depth of 45 cm, the temperature was 20.3°C and the pressure 1.32 mPa. In the depth of 0 to 15 cm, the dry matter was 36.3 % and the contents of starch 34.2 % in dry matter; in the depth of 16 to 45 cm, the dry matter was 34.0 % and the contents of starch 36.3 % in dry matter. When measuring the aerobic stability, it turned out that in the silage from the depth of 0 to 15 cm, the temperature rose by less than 2°C, as compared to the laboratory temperature, during whole 5 days of measurement. In the silage from the depth of 16 to 30 cm, the temperature rose by 2°C in 56 hours; in the silage from the depth of 31 to 45 cm in

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    15-17

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus