Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv plemenné příslušnosti býků na chemické složení a senzorické charakteristiky masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001593" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001593 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12123" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12123</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv plemenné příslušnosti býků na chemické složení a senzorické charakteristiky masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo vyhodnotit rozdíly v chemickém složení a senzorických charakteristikách masa býků plemen aberdeen angus, gasconne, holštýnské a české strakaté vykrmovaných ve shodných podmínkách ustájení a výživy. Zvířata byla poražena v průměrné hmotnosti 657 ? 32,7 kg při dosažení věku 17 měsíců. U masa býků aberdeen angus byl zjištěn nejvyšší obsah intramuskulárního tuku a naopak nejnižší hodnoty instrumentálně měřené síly střihu Warner Bratzler u grilovaných vzorků roštěnce. S výjimkou intenzity vůně bylo u tohoto plemene zaznamenáno rovněž nejpříznivější hodnocení u všech zbývajících senzorických charakteristik. Jako druhé v pořadí bylo posouzeno v křehkosti, žvýkatelnosti a celkové přijatelnosti maso býků gasconne.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical composition and sensory characteristics of meat from Aberdeen Angus, Gascon, Holstein and Czech Fleckvieh bulls

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the present study was to compare the differences in chemical and sensory characteristics of m. longissimus lumborum from bulls of Aberdeen Angus, Gascon, Holstein and Czech Fleckvieh breeds slaughtered at the average weight of 657 kg and the average age of 17 months. The highest dry matter and intramuscular fat contents were observed in Aberdeen Angus bulls while the lowest amount was found in the meat from Gascon and Czech Fleckvieh bulls. The highest scores of sensory characteristics exceptfor odour intensity received Aberdeen Angus bulls. The meat from Gasconne animals was scored as second best especially for tenderness, chewingness and overall acceptance.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    57-60

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus