Vliv plemenné příslušnosti býků na chemické složení a senzorické charakteristiky masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001593" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001593 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12123" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12123</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv plemenné příslušnosti býků na chemické složení a senzorické charakteristiky masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vyhodnotit rozdíly v chemickém složení a senzorických charakteristikách masa býků plemen aberdeen angus, gasconne, holštýnské a české strakaté vykrmovaných ve shodných podmínkách ustájení a výživy. Zvířata byla poražena v průměrné hmotnosti 657 ? 32,7 kg při dosažení věku 17 měsíců. U masa býků aberdeen angus byl zjištěn nejvyšší obsah intramuskulárního tuku a naopak nejnižší hodnoty instrumentálně měřené síly střihu Warner Bratzler u grilovaných vzorků roštěnce. S výjimkou intenzity vůně bylo u tohoto plemene zaznamenáno rovněž nejpříznivější hodnocení u všech zbývajících senzorických charakteristik. Jako druhé v pořadí bylo posouzeno v křehkosti, žvýkatelnosti a celkové přijatelnosti maso býků gasconne.
Název v anglickém jazyce
Chemical composition and sensory characteristics of meat from Aberdeen Angus, Gascon, Holstein and Czech Fleckvieh bulls
Popis výsledku anglicky
The aim of the present study was to compare the differences in chemical and sensory characteristics of m. longissimus lumborum from bulls of Aberdeen Angus, Gascon, Holstein and Czech Fleckvieh breeds slaughtered at the average weight of 657 kg and the average age of 17 months. The highest dry matter and intramuscular fat contents were observed in Aberdeen Angus bulls while the lowest amount was found in the meat from Gascon and Czech Fleckvieh bulls. The highest scores of sensory characteristics exceptfor odour intensity received Aberdeen Angus bulls. The meat from Gasconne animals was scored as second best especially for tenderness, chewingness and overall acceptance.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
57-60
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—