Ovlivňuje čistota povrchu těla kvalitu ovčího mléka?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001635" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001635 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12077.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12077.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovlivňuje čistota povrchu těla kvalitu ovčího mléka?
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zjistit vztah mezi čistotou povrchu těla a kvalitou ovčího mléka. Sledování se uskutečnilo v průběhu dvou laktací u 434 bahnic ve 2 chovech dojných ovcí. Čistota povrchu těla ovcí (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle modifikované stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB, počet somatických buněk - PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica. Na základě získaných hodnot je možné říci, že výrazně lepší výsledky hygienického skóre povrchu těla ovcí byly dosaženy v chovu I.(1,64 ? 0493) a horší v chovu II. (2,50 ? 0321). Statisticky významně nižší hodnoty CPM a CB byly prokázány v ovčím mléce v chovu I. Hygienické skóre čistoty povrchu těla ovcí plně korespondovalo s CPM a počtem CB v syrovém ovčím mléce. Č
Název v anglickém jazyce
Has the body surface cleanliness influence on sheep milk quality?
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the relationship between the cleanness of the body surface and sheep milk quality. Monitoring took place during two lactation periods with 434 ewes in the 2 dairy sheep farms. Cleanliness of the body surface ewes (tail head, upper rear limb, ventral abdomen, udder and lower rear limbs) was evaluated before milking according modified scales by Reneaua et al. After milking the individual milk samples were collected for the determination of selected microbiological parameters (total bacteria count - TBC, coliform bacteria - CB, somatic cells count - SCC). The experimental data were analyzed in the programme Statistica. Based on the obtained values it is possible to say that significantly the best body surface hygienescores were achieved on the I.farm (1,64?0,493) and the worst scores were on the II.farm (2,50?0,321). Statistically significantly lower values of the TBC and CB were proved in sheep's milk on the I.farm. The body surface hygiene score f
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH72286" target="_blank" >QH72286: Vliv chovného prostředí a způsobu dojení na welfare, užitkovost a kvalitativní vlastnosti mléka dojných ovcí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
423-426
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—