Účinek dezinfekce struků na mikrobiální kvalitu ovčího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002381" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002381 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15218.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15218.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Účinek dezinfekce struků na mikrobiální kvalitu ovčího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit účinek dvou různých dezinfekčních přípravků pro ošetření struků před dojením na mikrobiální složení ovčího mléka. Pokus zahrnoval dvě skupiny po dvaceti ovcích v průběhu jednoho měsíce. Struky první skupiny bahnic byly před dojením ošetřeny přípravkem A (na bázi jódu), zatímco struky druhé skupiny byly ošetřeny přípravkem B (na bázi étersulfátu mastného alkoholu). V individuálních stěrech z povrchu struku před a po jeho dezinfekci v rámci toalety vemene před dojením byl, v souladu s ČSN, stanovován celkový počet mikroorganismů (CPM) a počet koliformních bakterií (CB). V individuálních vzorcích mléka sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií – CB, počet somatických buněk - PSB). Zjištěné hodnoty byly statisticky vyhodnoceny metodou analýzy kovariance v programu Statistica. Po dezinfekci struků oběma přípravky došlo k statisticky významnému snížení mikrobiální kontaminace struků. Na základě vyhodnocení mikrobiologického složení vzorků ovčího mléka je možno konstatovat, že v daných podmínkách je účinnější dezinfekční přípravek B.
Název v anglickém jazyce
The effect of teats disinfection on the microbial quality of sheep milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the effectiveness of two disinfectants used on the teats before milking and their influence on quality of sheep milk. The research included two groups of 20 ewes during one month. The teats of the first group of ewes were treated by disinfectant A (solution of iodine) before milking, while the teats of the second group were treated by disinfectant B (solution of fatty alcohol ether sulfates). The microbiological contamination of the teat surface before and after disinfection was observed by using the swabs method. We proved the total bacterial count (TBC) and the number of coliform bacteria (CB). In individual milk samples we assessed the selected indicators of microbiological quality of milk (total bacterial count –TBC, coliform bacteria - CB and somatic cell count - SCC). The values were statistically evaluated by using analysis of covariance in Statistica. It was proved statistically significant reduction of microbial contamination of teats surface after using both disinfectants. Based on the evaluation of microbiological composition of sheep milk samples it is possible to say, that in the given conditions is more effectively disinfectant B.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
—
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů