Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Účinek dezinfekce struků na mikrobiální kvalitu ovčího mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002381" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002381 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15218.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15218.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Účinek dezinfekce struků na mikrobiální kvalitu ovčího mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo zjistit účinek dvou různých dezinfekčních přípravků pro ošetření struků před dojením na mikrobiální složení ovčího mléka. Pokus zahrnoval dvě skupiny po dvaceti ovcích v průběhu jednoho měsíce. Struky první skupiny bahnic byly před dojením ošetřeny přípravkem A (na bázi jódu), zatímco struky druhé skupiny byly ošetřeny přípravkem B (na bázi étersulfátu mastného alkoholu). V individuálních stěrech z povrchu struku před a po jeho dezinfekci v rámci toalety vemene před dojením byl, v souladu s ČSN, stanovován celkový počet mikroorganismů (CPM) a počet koliformních bakterií (CB). V individuálních vzorcích mléka sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií – CB, počet somatických buněk - PSB). Zjištěné hodnoty byly statisticky vyhodnoceny metodou analýzy kovariance v programu Statistica. Po dezinfekci struků oběma přípravky došlo k statisticky významnému snížení mikrobiální kontaminace struků. Na základě vyhodnocení mikrobiologického složení vzorků ovčího mléka je možno konstatovat, že v daných podmínkách je účinnější dezinfekční přípravek B.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of teats disinfection on the microbial quality of sheep milk

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the effectiveness of two disinfectants used on the teats before milking and their influence on quality of sheep milk. The research included two groups of 20 ewes during one month. The teats of the first group of ewes were treated by disinfectant A (solution of iodine) before milking, while the teats of the second group were treated by disinfectant B (solution of fatty alcohol ether sulfates). The microbiological contamination of the teat surface before and after disinfection was observed by using the swabs method. We proved the total bacterial count (TBC) and the number of coliform bacteria (CB). In individual milk samples we assessed the selected indicators of microbiological quality of milk (total bacterial count –TBC, coliform bacteria - CB and somatic cell count - SCC). The values were statistically evaluated by using analysis of covariance in Statistica. It was proved statistically significant reduction of microbial contamination of teats surface after using both disinfectants. Based on the evaluation of microbiological composition of sheep milk samples it is possible to say, that in the given conditions is more effectively disinfectant B.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů