Vliv toalety vemene na kvalitu ovčího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002016" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14061.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14061.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv toalety vemene na kvalitu ovčího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Čištěním a dezinfekcí struků je možno snížit mikrobiální kontaminaci povrchu struků dojených ovcí. Cílem práce je zjistit účinnost dvou dezinfekčních přípravků, použitých na struky před dojením, a jejich vliv na kvalitu ovčího mléka. Experiment zahrnovaldvě skupiny po dvaceti ovcích v průběhu jednoho měsíce. Struky první skupiny bahnic byly před dojením ošetřeny I. přípravkem (vodný roztok étersulfátu mastného alkoholu), zatímco struky druhé skupiny byly ošetřeny II. přípravkem (směs chlorhexidin diglukonátu, isopropylalkoholu, glycerolu, tenzidu, barviva a vody). V individuálních stěrech byla sledována mikrobiální kontaminace povrchu struků před a po jejich dezinfekci. Byl stanovován celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB a počet Escherichia coli. Současně byly v individuálních vzorcích mléka sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB, počet somatických buněk - PSB). Zji
Název v anglickém jazyce
The effect of udder washing on the quality of sheep milk
Popis výsledku anglicky
Using the cleaning and disinfecting process of the teat end is possible to reduce the microbial contamination of the surface of teats in dairy sheep. The aim of this study was to determine the effectiveness of two disinfectants used on the teats before milking and their influence on quality of sheep milk. The research included two groups of 20 ewes during one month. The teats of the first group of ewes were treated by aqueous solution of fatty alcohol ether sulfates (disinfectant I.) before milking , while the teats of the second group were treated by mixture of chlorhexidine digluconate, isopropanol, glycerol, surfactant, colorant and water (disinfectant II.). The microbiological contamination of the teat surface before and after disinfection was observed by using the swabs method. We proved the total bacterial count (TBC), the number of coliform bacteria (CB) and the number of Escherichia coli. At the same time, in individual milk samples we assessed the selected indicators of microb
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů