Ovlivňuje postavení struků mikrobiální kvalitu ovčího mléka?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001876" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001876 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13107.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13107.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovlivňuje postavení struků mikrobiální kvalitu ovčího mléka?
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit vliv postavení struků na mikrobiální kvalitu ovčího mléka. Stádo ovcí (n=218 ovcí), tvořené plemenem lacaune (LA), šumavská ovce (S) a jejich kříženkami, bylo rozděleno do tří skupin. První skupina 12 bahnic měla vertikální postavení struků (od 20o do 35o). Bahnice druhé skupiny měly struky pod úhlem 40o až 50o. Třetí skupina bahnic měla horizontální postavení struků (od 55o do 65o). Individuální vzorky mléka byly odebírány dvakrát v průběhu laktace (82-112 dní a 138-168 dní poobahnění). Celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií a počet somatických buněk v mléce byl stanoven v akreditované laboratoři dle českých státních norem. Hodnoty byly statisticky vyhodnoceny neparametrickým testem (Kruskal-Wallisova ANOVA) v programu Statistica. Na základě vyhodnocení mikrobiologického vyšetření mléka lze konstatovat, že byly prokázány statisticky významné rozdíly v počtu koliformních bakterií mezi bahnicemi s různým postavením struků.
Název v anglickém jazyce
Do teat position influence on microbiological quality of sheep milk?
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to find out the effect of teat position on the microbial quality of sheep's milk. A herd of sheep (n = 218 sheep), consisting of Lacaune breed, Sumavska sheep and their crossbreds, were divided into three groups. First group had12 ewes with teats positioned vertically (from 20° to 35o). Thirty ewes second group had teats at an angle of 40o to 50o. The third group of 20 ewes had horizontal position of the teats (from 55o to 65o). Individual milk samples were collected twice during the lactation period (82-112 days and 138-168 days after lambing). Total bacterial count, coliform bacteria count and somatic cell count in milk were determined in an accredited laboratory according to the Czech national standards. The values were statistically evaluated by using analysis of Kruskal-Wallis ANOVA in the program Statistica. We proved statistically significant differences in the coliform bacteria count between ewes with different position of teats.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů