Má čistota povrchu těla dojnic vliv na kvalitu mléka?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002327" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002327 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15178.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15178.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Má čistota povrchu těla dojnic vliv na kvalitu mléka?
Popis výsledku v původním jazyce
Studie je zaměřena na analýzu vztahu mezí čistotou povrchu těla dojnic a kvalitou syrového mléka. Sledování se uskutečnilo v průběhu 5 měsíců u 100 dojnic na 10 farmách s různými technologickými systémy chovu, různou úrovní hygieny chovného prostředí, krmení, napájení i hygieny struků před dojením. Čistota povrchu těla (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB, počet somatických buněk -PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že úroveň hygieny chovného prostředí přímo ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla, respektive mléčné žlázy a následně i mikrobiologickou kvalitu mléka.
Název v anglickém jazyce
Has the cleanness of body surface effect on the quality of dairy cow milk?
Popis výsledku anglicky
The study is focused on the analysis of the relationship between purity of body surface area of dairy cows and the quality of raw milk. Monitoring took place during five months period on 100 cows in 10th farms with various technological systems with different level of rearing environment hygiene, feeding, watering and care of teats before milking. Purity of body surface area (tail head, upper rear limb, ventral abdomen, udder and lower rear limbs) was evaluated before milking the scale by Reneaua et al. The individual milk samples were collected for the determination of selected microbiological parameters (total bacteria count - TBC, coliform bacteria - CB, somatic cells count -SCC). The experimental data were analyzed by the StatSoft statistical package. Based on the obtained values it is possible to say that the level of hygiene of rearing environment directly affects the cleanness of the dairy cow body surface, respectively of their mammary glands and consequently the microbiological quality of milk.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2015
ISBN
978-80-7403-145-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
33-37
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Místo vydání
Praha Uhříněves
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 11. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—