Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Má čistota povrchu těla dojnic vliv na kvalitu mléka?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002327" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002327 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15178.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15178.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Má čistota povrchu těla dojnic vliv na kvalitu mléka?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie je zaměřena na analýzu vztahu mezí čistotou povrchu těla dojnic a kvalitou syrového mléka. Sledování se uskutečnilo v průběhu 5 měsíců u 100 dojnic na 10 farmách s různými technologickými systémy chovu, různou úrovní hygieny chovného prostředí, krmení, napájení i hygieny struků před dojením. Čistota povrchu těla (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet koliformních bakterií - CB, počet somatických buněk -PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že úroveň hygieny chovného prostředí přímo ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla, respektive mléčné žlázy a následně i mikrobiologickou kvalitu mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Has the cleanness of body surface effect on the quality of dairy cow milk?

  • Popis výsledku anglicky

    The study is focused on the analysis of the relationship between purity of body surface area of dairy cows and the quality of raw milk. Monitoring took place during five months period on 100 cows in 10th farms with various technological systems with different level of rearing environment hygiene, feeding, watering and care of teats before milking. Purity of body surface area (tail head, upper rear limb, ventral abdomen, udder and lower rear limbs) was evaluated before milking the scale by Reneaua et al. The individual milk samples were collected for the determination of selected microbiological parameters (total bacteria count - TBC, coliform bacteria - CB, somatic cells count -SCC). The experimental data were analyzed by the StatSoft statistical package. Based on the obtained values it is possible to say that the level of hygiene of rearing environment directly affects the cleanness of the dairy cow body surface, respectively of their mammary glands and consequently the microbiological quality of milk.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530058" target="_blank" >QJ1530058: Vytvoření systému hodnocení biosecurity, welfare a zdraví hospodářských zvířat pro produkci zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální otázky bioklimatologie zvířat 2015

  • ISBN

    978-80-7403-145-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    33-37

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha Uhříněves

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 11. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku