Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv chovného prostředí na kvalitu kozího mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002379" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002379 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15216.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15216.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv chovného prostředí na kvalitu kozího mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie je zaměřena na analýzu vztahu mezi úrovni hygieny chovného prostředí, čistotou povrchu těla a kvalitou kozího mléka. Sledováni se uskutečnilo v průběhu jedné laktace v chovu 450 koz. Čistota povrchu těla koz (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální částí pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle modifikované stupnice podle Reneaua et al. V Individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet konformních bakterií - CB, počet somatických buněk - PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica [StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že úroveň hygieny chovného prostředí přímo ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla koz, respektive jejich mléčné žlázy a následně i počet koliformních bakterií v mléce

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of rearing environment on the quality of goat mtlk

  • Popis výsledku anglicky

    The study is focused on the analysis of the relationship between the level of hygiene of breeding environment, cleanliness of the body surface area and goat's milk quality. Monitoring took place during one lactation periods on the farm with 434 goats. Cleanliness of the goats body surface (tail head, upper rear limb, ventral abdomen, udder and lower rear limbs) was evaluated before milking according modified scales by Reneaua et al. After milking the individual milk samples were collected for the determination of selected microbiological parameters (total bacteria count - T6C, coliform bacteria - CB, somatic cells count - SCC). The experimental data were analyzed by the StatSoft statistical package. Based on the obtained values it is possible to say that the level of hygiene of rearing environment directly affects the cleanness of the body surface goats or their mammary glands and consequently the number of coliform bacteria in milk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    848-853

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus