Vliv chovného prostředí na kvalitu kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002379" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002379 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15216.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15216.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv chovného prostředí na kvalitu kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Studie je zaměřena na analýzu vztahu mezi úrovni hygieny chovného prostředí, čistotou povrchu těla a kvalitou kozího mléka. Sledováni se uskutečnilo v průběhu jedné laktace v chovu 450 koz. Čistota povrchu těla koz (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální částí pánevních končetin) byla hodnocena před dojením podle modifikované stupnice podle Reneaua et al. V Individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů - CPM, počet konformních bakterií - CB, počet somatických buněk - PSB). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica [StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že úroveň hygieny chovného prostředí přímo ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla koz, respektive jejich mléčné žlázy a následně i počet koliformních bakterií v mléce
Název v anglickém jazyce
The influence of rearing environment on the quality of goat mtlk
Popis výsledku anglicky
The study is focused on the analysis of the relationship between the level of hygiene of breeding environment, cleanliness of the body surface area and goat's milk quality. Monitoring took place during one lactation periods on the farm with 434 goats. Cleanliness of the goats body surface (tail head, upper rear limb, ventral abdomen, udder and lower rear limbs) was evaluated before milking according modified scales by Reneaua et al. After milking the individual milk samples were collected for the determination of selected microbiological parameters (total bacteria count - T6C, coliform bacteria - CB, somatic cells count - SCC). The experimental data were analyzed by the StatSoft statistical package. Based on the obtained values it is possible to say that the level of hygiene of rearing environment directly affects the cleanness of the body surface goats or their mammary glands and consequently the number of coliform bacteria in milk.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
848-853
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—