Vliv technologie chovu na kvalitu kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000148" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000148 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16149.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16149.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv technologie chovu na kvalitu kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovit vliv úrovně hygieny chovného prostředí na čistotu povrchu těla koz a kvalitu jejich mléka u dvou různých technologických systémů chovu v průběhu jedné laktace. První farma chová celoročně ve stáji 600 koz, které mají volný přístup do výběhů navazujících na stáj. Na druhé farmě je chováno 140 koz, které jsou v průběhu dne na pastvinách a v noci ve stáji. V průběhu experimentu byla hodnocena čistota povrchu těla koz (okolí kořene ocasu, horní části stehen, břicha, vemene a distální části pánevních končetin) před dojením podle modifikované stupnice podle Reneaua et al. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií, počet somatických buněk). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že technologie chovu ovlivňuje hygienické skóre čistoty povrchu těla koz a kvalitu mléka.
Název v anglickém jazyce
The influence of breeding technology on the quality of goat milk.
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to determine the level of rearing environment hygiene on the body surface cleanness and the quality of goat milk at two different technology systems breeding of goats during the one lactation. Six hundred goats on the first farm are kept in the stable with free access to runs coherent at the barn. Hundred and forty goats on the second farm are the whole day in pastures and at night in the stable. The cleanliness of the goat body surfaces (tail head, upper rear limb, ventral abdomen, udder and lower rear limbs) before milking was evaluated in the experiment according modified scales by Reneaua et al. After milking the individual milk samples were collected for the determination of selected microbiological parameters (total bacteria count, coliform bacteria, somatic cells count). The experimental data were analysed by the StatSoft statistical package. Based on the obtained values it is possible to say that the breeding technology affects the cleanness of the body surface goats and milk quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
832-838
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—