Může technologie chovu koz ovlivnit kvalitu mléka?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000113" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000113 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17109.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17109.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Může technologie chovu koz ovlivnit kvalitu mléka?
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zjistit vliv dvou různých technologických systémů chovu koz na kvalitu jejich mléka v průběhu jedné laktace. První farma chová celoročně ve stáji 600 koz, které mají volný přístup do výběhů navazujících na stáj. Na druhé farmě je chováno 140 koz, které jsou v průběhu dne na pastvinách a v noci ve stáji. V individuálních vzorcích mléka byly sledovány vybrané mikrobiologické ukazatele kvality mléka (celkový počet mikroorganismů, počet koliformních bakterií). Experimentální data byla analyzována v programu Statistica (StatSoft). Na základě získaných hodnot je možné konstatovat, že technologie chovu ovlivňuje kvalitu mléka. U stájového chovu koz je znečištěná podestýlka zdrojem silného znečištění povrchu těla koz a následně i zhoršení mikrobiální kvality syrového mléka. U pastevního systému chovu koz k tomu dochází v důsledku nepříznivého počasí nebo při nevhodné péče o pastevní areály.
Název v anglickém jazyce
Can goat farming technology affect milk quality?
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to determine the effect of two different technology systems breeding on the quality of goat milk at during the one lactation. Six hundred goats on the first farm are kept in the stable with free access to runs coherent at the barn. Hundred and forty goats on the second farm are the whole day in pastures and at night in the stable. After milking the individual milk samples were collected for the determination of selected microbiological parameters (total bacteria count, coliform bacteria). The experimental data were analysed by the StatSoft statistical package. Based on the obtained values it is possible to say that the breeding technology affects milk quality of goats. In the barn system of goat rearing, contaminated litter is a source of strong contamination of the goat's body surface and it is consequently decrease of the microbial quality of raw milk. In the grazing system of goats it is due to unfavourable weather condition or inappropriate care for pasture areas.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů