Vliv hygieny mléčné žlázy na kvalitu syrového kozího mléka a kvalitu syrového kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000021" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv hygieny mléčné žlázy na kvalitu syrového kozího mléka a kvalitu syrového kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo sledovat vliv hygieny mléčné žlázy na kvalitu syrového kozího mléka. K tomuto účelu byly vybrány tři konvenční farmy zaměřené na chov plemene koz anglonubijských. Experiment se na všech farmách realizoval v červenci v roce 2019. Analyzováno bylo 79 vzorků individuálního kozího mléka. Pozornost byla věnována stanovení celkových počtů mikroorganismů, počtu somatických buněk a detekci mastitidních bakterií. Ze základních složek mléka byl stanoven obsah tuku, bílkovin, laktózy a celkové sušiny. Rozdílná hygiena mléčné žlázy měla značný vliv na počty somatických buněk, celkové počty mikroorganismů a výskyt mastitidních bakterií v syrovém kozím mléce. Zjištěn byl významný výskyt koaguláza negativních stafylokoků na všech farmách.
Název v anglickém jazyce
The influence of mammary gland hygiene on the quality of raw goat' s milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to monitor the effect of mammary gland hygiene on the quality of raw goat's milk. For this purpose, three conventional farms focused on the breeding of the Anglo-Nubian Goat breed were selected. The experiment was carried out on all farms in July 2019. 79 samples of individual goat's milk were analyzed. Attention was paid to the determination of the total number of microorganisms, the somatic cell count and the detection of mastitis bacteria. The content of fat, protein, lactose and total dry matter was determined of the basic milk components. Different mammary gland hygiene had a signifi cant effect on the somatic cell count, the total numbers of microorganisms and the occurrence of mastitis bacteria in raw goat's milk. A signifi cant presence of coagulase-negative staphylococci was found on all farms.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
73–76
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—