Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv mastných kyselin na reprodukci prasat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001647" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001647 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12090.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12090.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv mastných kyselin na reprodukci prasat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Skladba mastných kyselin v krmivech hospodářských zvířat je studována zejména z hlediska jejich vlivu na jatečnou hodnotu a kvalitu masa. Avšak v poslední době se zvyšuje zájem odborné veřejnosti o možný vliv mastných kyselin, zejména tzv. n-3 polynenasycených kyselin (n-3 PUFA), na reprodukční užitkovost zvířat. Doplnění tuku do krmné dávky pro březí a laktující prasnice zvyšuje nejen zásobu energie, ale také esenciálních mastných kyselin v těle plodu, resp. selete a tím zvyšuje přežitelnost selat po narození. Podíl tuku v krmivu březích prasnic má rovněž vliv na obsah mastných kyselin v kolostru a mléce. Nedostatek kyselin EPA a DHA u prasnic má za následek nízké procento zabřezávání prasnic, méně selat ve vrhu, slabá selata, větší variabilitu vrhu,nižší růstovou schopnost selat a vyšší úhyn selat do odstavu.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of fatty acids on reproduction traits in pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The fatty acid composition in feedstuff is studied especially for their influence on carcass value and meat quality. But the interest in their impact on reproduction efficiency of animals has been rising in recent years. The addition of fat in feed dosefor pregnant and lactating sows can increase the store of energy and fatty acids in piglets and improve their vitality after the birth. The content of fat in sow colostrum and milk is also influenced by dietary fatty acids. The deficiency of EPA and DHAin sows decreases number of born piglets, causes higher litter variability, lower growth ability of piglets and increases piglet losses from birth to weaning.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111A166" target="_blank" >QI111A166: Biotechnologické postupy v reprodukci a odchovu prasat jako nástroj ekonomického růstu a konkurenceschopnosti odvětví</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů