Dietary linseed oil and selenate affect the concentration of fatty acids in selected tissues of sheep
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001654" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001654 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985904:_____/12:00380478
Výsledek na webu
<a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/71983.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/71983.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Dietary linseed oil and selenate affect the concentration of fatty acids in selected tissues of sheep
Popis výsledku v původním jazyce
The study determined the influence of the addition of 5% linseed oil (LO) and 2 ?g Se as selenate (SeVI) per g of diet on body mass gain (BMG), feed conversion efficiency (FCE), and concentrations of fatty acids (FA), especially conjugated linoleic acid(CLA) isomers, in the liver, heart, m. longissimus dorsi (MLD), m. biceps femoris (MBF), subcutaneous fat (SF), perirenal fat (PF), and intermuscular fat (IF) of sheep. The diets with LO, regardless of the presence of SeVI, increased BMG, FCE, and the mass of MBF,MLD, and the liver. The LO treatment increased the concentration of total CLA isomers in the liver, SF, PF, and MLD in comparison with the control. Dietary SeVI increased the capacity of ?9-desaturation in all adipose tissues as the concentration of cis9,trans11CLA increased in these tissues.
Název v anglickém jazyce
Dietary linseed oil and selenate affect the concentration of fatty acids in selected tissues of sheep
Popis výsledku anglicky
The study determined the influence of the addition of 5% linseed oil (LO) and 2 ?g Se as selenate (SeVI) per g of diet on body mass gain (BMG), feed conversion efficiency (FCE), and concentrations of fatty acids (FA), especially conjugated linoleic acid(CLA) isomers, in the liver, heart, m. longissimus dorsi (MLD), m. biceps femoris (MBF), subcutaneous fat (SF), perirenal fat (PF), and intermuscular fat (IF) of sheep. The diets with LO, regardless of the presence of SeVI, increased BMG, FCE, and the mass of MBF,MLD, and the liver. The LO treatment increased the concentration of total CLA isomers in the liver, SF, PF, and MLD in comparison with the control. Dietary SeVI increased the capacity of ?9-desaturation in all adipose tissues as the concentration of cis9,trans11CLA increased in these tissues.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
389-401
Kód UT WoS článku
000308459400001
EID výsledku v databázi Scopus
—