Užitkovost a profil mastných kyselin ve tkáních telat v mléčném výkrmu krmených dietou s přídavkem konjugované kyseliny linolové
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000871" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000871 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Performance and tissue fatty acid profiles in veal calves fed diets supplemented with conjugated linoleic acids
Popis výsledku v původním jazyce
From clinical studies, the conjugated linoleic acid (CLA) seems to be beneficial for human health. Milk and meat of ruminants are the major sources of CLA in foods. The aim of the present study was to investigate the deposition of CLA in tissues, and alterations in performance, meat quality and tissue fatty acids (FA) profile in veal calves fed diets supplemented with CLA. In the experiment, any significant effect of CLA supplement on growth, intake of starter, feed conversion, chemical composition of meat and its oxidative stability were not detected. On the contrary, a higher dietary supplementation of CLA significantly increased CLA content in m. longissimus dorsi (MLD), in liver and in perirenal fat, but decreased the ratio of some CLA isomers in tissues, concentration of monounsaturated FA in MLD and fat and the concentration of C10 and C20 FA. In veal calves, unprotected CLA escaped ruminal hydrogenation, but it was preferentially incorporated into depot fat.
Název v anglickém jazyce
Performance and tissue fatty acid profiles in veal calves fed diets supplemented with conjugated linoleic acids
Popis výsledku anglicky
From clinical studies, the conjugated linoleic acid (CLA) seems to be beneficial for human health. Milk and meat of ruminants are the major sources of CLA in foods. The aim of the present study was to investigate the deposition of CLA in tissues, and alterations in performance, meat quality and tissue fatty acids (FA) profile in veal calves fed diets supplemented with CLA. In the experiment, any significant effect of CLA supplement on growth, intake of starter, feed conversion, chemical composition of meat and its oxidative stability were not detected. On the contrary, a higher dietary supplementation of CLA significantly increased CLA content in m. longissimus dorsi (MLD), in liver and in perirenal fat, but decreased the ratio of some CLA isomers in tissues, concentration of monounsaturated FA in MLD and fat and the concentration of C10 and C20 FA. In veal calves, unprotected CLA escaped ruminal hydrogenation, but it was preferentially incorporated into depot fat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Archives of Animal Nutrition
ISSN
1745-039X
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000258933200003
EID výsledku v databázi Scopus
—