Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Užitkovost a profil mastných kyselin ve tkáních telat v mléčném výkrmu krmených dietou s přídavkem konjugované kyseliny linolové

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000871" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000871 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Performance and tissue fatty acid profiles in veal calves fed diets supplemented with conjugated linoleic acids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    From clinical studies, the conjugated linoleic acid (CLA) seems to be beneficial for human health. Milk and meat of ruminants are the major sources of CLA in foods. The aim of the present study was to investigate the deposition of CLA in tissues, and alterations in performance, meat quality and tissue fatty acids (FA) profile in veal calves fed diets supplemented with CLA. In the experiment, any significant effect of CLA supplement on growth, intake of starter, feed conversion, chemical composition of meat and its oxidative stability were not detected. On the contrary, a higher dietary supplementation of CLA significantly increased CLA content in m. longissimus dorsi (MLD), in liver and in perirenal fat, but decreased the ratio of some CLA isomers in tissues, concentration of monounsaturated FA in MLD and fat and the concentration of C10 and C20 FA. In veal calves, unprotected CLA escaped ruminal hydrogenation, but it was preferentially incorporated into depot fat.

  • Název v anglickém jazyce

    Performance and tissue fatty acid profiles in veal calves fed diets supplemented with conjugated linoleic acids

  • Popis výsledku anglicky

    From clinical studies, the conjugated linoleic acid (CLA) seems to be beneficial for human health. Milk and meat of ruminants are the major sources of CLA in foods. The aim of the present study was to investigate the deposition of CLA in tissues, and alterations in performance, meat quality and tissue fatty acids (FA) profile in veal calves fed diets supplemented with CLA. In the experiment, any significant effect of CLA supplement on growth, intake of starter, feed conversion, chemical composition of meat and its oxidative stability were not detected. On the contrary, a higher dietary supplementation of CLA significantly increased CLA content in m. longissimus dorsi (MLD), in liver and in perirenal fat, but decreased the ratio of some CLA isomers in tissues, concentration of monounsaturated FA in MLD and fat and the concentration of C10 and C20 FA. In veal calves, unprotected CLA escaped ruminal hydrogenation, but it was preferentially incorporated into depot fat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Archives of Animal Nutrition

  • ISSN

    1745-039X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000258933200003

  • EID výsledku v databázi Scopus