Kvalita masa a profil mastných kyselin v tkáních králíků krmených dietou doplněnou o konjugovanou kyselinu linolovou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000512" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000512 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985904:_____/07:00096074
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Meat quality and tissue fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with conjugated linoleic acid
Popis výsledku v původním jazyce
Weaned rabbits were fed diets supplemented with a commercial preparation of conjugated linoleic acid (CLA) at 5 and 10g/kg. Diets were fed for the whole fattening period (42 days) or 3 weeks before the slaughter. CLA increased the proportion of saturatedfatty acids (FA) at expense of monounsaturated FA in meat and liver. Supplementation of the diet with CLA increased CLA in lipid of meat from < 1 mg/g FA up to 36 mg/g FA. The concentration of CLA in tissue lipids increased with CLA content in the diet.Duration of CLA feeding had no effect on CLA deposition. Thus, dietary inclusion of CLA at higher concentration (10g/kg) and feeding CLA-supplemented diet for a shorter period seems to be suitable for production of CLA-containing rabbit meat.
Název v anglickém jazyce
Meat quality and tissue fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with conjugated linoleic acid
Popis výsledku anglicky
Weaned rabbits were fed diets supplemented with a commercial preparation of conjugated linoleic acid (CLA) at 5 and 10g/kg. Diets were fed for the whole fattening period (42 days) or 3 weeks before the slaughter. CLA increased the proportion of saturatedfatty acids (FA) at expense of monounsaturated FA in meat and liver. Supplementation of the diet with CLA increased CLA in lipid of meat from < 1 mg/g FA up to 36 mg/g FA. The concentration of CLA in tissue lipids increased with CLA content in the diet.Duration of CLA feeding had no effect on CLA deposition. Thus, dietary inclusion of CLA at higher concentration (10g/kg) and feeding CLA-supplemented diet for a shorter period seems to be suitable for production of CLA-containing rabbit meat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
552-561
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—