Užitkovost, krevní lipidy a složení mastných kyselin ve tkáních králíků krmených dietami s přídavkem konjugované kyseliny linolové
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000840" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000840 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Performance, blood lipids and fatty acid composition of tissues of rabbits fed diets supplemented with conjugated linoleic acid
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to establish the extent to which performance, fatty acid (FA) pattern and blood lipids of rabbits are influenced by feeding CLA. Rabbits of the experimental groups were fed diets supplemented with CLA for the whole fattening period (6 wk) or 3 wk before slaughter. No performance improvement in CLA fed rabbits was observed. CLA significantly increased serum triacylglycerols, total and VLDL cholesterol, the proportion of SFA in muscle and liver lipids. In perirenal fat, CLA decreased the proportion of MUFA and increased PUFA. CLA concentration in meat, liver and fat was increased. CLA concentration in tissues was influenced by its content in the diet rather than by the length of CLA feeding. There was no difference in serum lipid content between 3 vs. 6 wk of CLA feeding.
Název v anglickém jazyce
Performance, blood lipids and fatty acid composition of tissues of rabbits fed diets supplemented with conjugated linoleic acid
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to establish the extent to which performance, fatty acid (FA) pattern and blood lipids of rabbits are influenced by feeding CLA. Rabbits of the experimental groups were fed diets supplemented with CLA for the whole fattening period (6 wk) or 3 wk before slaughter. No performance improvement in CLA fed rabbits was observed. CLA significantly increased serum triacylglycerols, total and VLDL cholesterol, the proportion of SFA in muscle and liver lipids. In perirenal fat, CLA decreased the proportion of MUFA and increased PUFA. CLA concentration in meat, liver and fat was increased. CLA concentration in tissues was influenced by its content in the diet rather than by the length of CLA feeding. There was no difference in serum lipid content between 3 vs. 6 wk of CLA feeding.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Energy and Protein Metabolism and Nutrition
ISBN
—
ISSN
0071-2477
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Název nakladatele
Academic Publishers
Místo vydání
Wageningen
Místo konání akce
Vichy, FRANCE
Datum konání akce
13. 9. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000251294200036