Profil mastných kyselin v tkáních králíků krmených dietou doplněnou o CLA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000440" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000440 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Tissue fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with CLA
Popis výsledku v původním jazyce
In this study the deposition of conjugated linoleic acid (CLA) isomers in loin and hindleg meat, liver and fat, and effects on fatty acid (FA) profile were investigated. CLA was supplied as synthetically produced oil at 5 and 10 g.kg-1 diet. Treatment with CLA increased proportion of saturated FA at expense of monounsaturated FA in carcass and liver. CLA was well incorporated into tissues, CLA isomers, however, did not accumulate proportionally to their dietary concentration. Concentration of CLA in tissue lipids increased with increasing CLA content in the diet. Supplementation of the diet with CLA increased CLA in lipids of meat from < 1 mg.g-1 FA up to 36 mg.g-1 FA. The length of CLA feeding (3 vs. 6 weeks) had no effect on CLA deposition. It can beconcluded that the enrichment of rabbit meat with CLA could provide more healthful product for human consumption.
Název v anglickém jazyce
Tissue fatty acid profiles in rabbits fed diets supplemented with CLA
Popis výsledku anglicky
In this study the deposition of conjugated linoleic acid (CLA) isomers in loin and hindleg meat, liver and fat, and effects on fatty acid (FA) profile were investigated. CLA was supplied as synthetically produced oil at 5 and 10 g.kg-1 diet. Treatment with CLA increased proportion of saturated FA at expense of monounsaturated FA in carcass and liver. CLA was well incorporated into tissues, CLA isomers, however, did not accumulate proportionally to their dietary concentration. Concentration of CLA in tissue lipids increased with increasing CLA content in the diet. Supplementation of the diet with CLA increased CLA in lipids of meat from < 1 mg.g-1 FA up to 36 mg.g-1 FA. The length of CLA feeding (3 vs. 6 weeks) had no effect on CLA deposition. It can beconcluded that the enrichment of rabbit meat with CLA could provide more healthful product for human consumption.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
84-89
Název nakladatele
VFU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—