Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv genetických faktorů na obsah mastných kyselin v hovězím mase

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001792" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001792 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13020.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13020.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv genetických faktorů na obsah mastných kyselin v hovězím mase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo u českého strakatého skotu potvrdit přítomnost mutací dříve zjištěných u jiných populací. Dále byl hodnocen vliv jednotlivých genotypů na složení mastných kyselin (MK) intramuskulárního a podkožního tuku celkem u 602 býků. Významné rozdíly v zastoupení některých MK byly zjištěny u polymorfismů v genech SCD1 a FASN. Mutace c.878C>T v SCD1 ovlivnila koncentrace zejména kyselin myristolejové, olejové a stearové. Genotypy g.16024G>A and g. 17924A>G genu FASN nevysvětlovaly stejnou část variability MK a lišily se zejména v zastoupení kyselin myristové, palmitové a myristolejové. Genetická variabilita v genech SCD1 a FASN vysvětluje část fenotypové variability zastoupení MK v intramuskulárním a podkožním tuku českého strakatého skotu.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of genetic factors on the content of fatty acids in beef.

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to confirm the presence of previously reported mutations. In addition, we evaluated the single effects of these genotypes on the fatty acid (FA) composition of intramuscular and subcutaneous fat in a total of 602 bulls. Significant effects on FA composition were only determined for the SCD1 and both FASN polymorphisms. The SCD1 c.878C>T genotype was associated with concentrations of stearic, myristoleic and oleic acids. The FASN g.16024G>A and g.17924A>G genotypes did not explain the same part of FA variation and were mainly associated with concentrations of myristic, palmitic, myristoleic and oleic acids. It is concluded that the genetic variations in SCD1 and FASN genes contribute to the variability of FA composition in intramuscular and subcutaneous fat of Fleckvieh cattle.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81228" target="_blank" >QH81228: Genetické faktory ovlivňující zastoupení mastných kyselin v hovězím mase</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    46-50

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus