Vliv genetických faktorů na obsah mastných kyselin v hovězím mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001792" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001792 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13020.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13020.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genetických faktorů na obsah mastných kyselin v hovězím mase
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo u českého strakatého skotu potvrdit přítomnost mutací dříve zjištěných u jiných populací. Dále byl hodnocen vliv jednotlivých genotypů na složení mastných kyselin (MK) intramuskulárního a podkožního tuku celkem u 602 býků. Významné rozdíly v zastoupení některých MK byly zjištěny u polymorfismů v genech SCD1 a FASN. Mutace c.878C>T v SCD1 ovlivnila koncentrace zejména kyselin myristolejové, olejové a stearové. Genotypy g.16024G>A and g. 17924A>G genu FASN nevysvětlovaly stejnou část variability MK a lišily se zejména v zastoupení kyselin myristové, palmitové a myristolejové. Genetická variabilita v genech SCD1 a FASN vysvětluje část fenotypové variability zastoupení MK v intramuskulárním a podkožním tuku českého strakatého skotu.
Název v anglickém jazyce
The influence of genetic factors on the content of fatty acids in beef.
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to confirm the presence of previously reported mutations. In addition, we evaluated the single effects of these genotypes on the fatty acid (FA) composition of intramuscular and subcutaneous fat in a total of 602 bulls. Significant effects on FA composition were only determined for the SCD1 and both FASN polymorphisms. The SCD1 c.878C>T genotype was associated with concentrations of stearic, myristoleic and oleic acids. The FASN g.16024G>A and g.17924A>G genotypes did not explain the same part of FA variation and were mainly associated with concentrations of myristic, palmitic, myristoleic and oleic acids. It is concluded that the genetic variations in SCD1 and FASN genes contribute to the variability of FA composition in intramuscular and subcutaneous fat of Fleckvieh cattle.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81228" target="_blank" >QH81228: Genetické faktory ovlivňující zastoupení mastných kyselin v hovězím mase</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
46-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—