Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv genetických markerů na zastoupení mastných kyselin v tukové tkáni skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001690" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001690 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12134.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12134.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv genetických markerů na zastoupení mastných kyselin v tukové tkáni skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo vyhodnotit viv kombinovaného genotypu dvou SNP genu fytty acid synthase (FASN; g.16024G>A, g.17924A>G) na složení mastných kyselin intramuskulárního a podkožního tuku u 602 býků plemene české strakaté. U obou typů tukové tkáně byly zjištěny významné rozdíly v zastoupení nutričně významných kyselin myristové, palmitové a olejové. Pomocí rozdílů v genotypu FASN byla vysvětlená část variability zastoupení některých mastných kyselin v tukové tkáni skotu. Tyto genotypy proto lze použít jakogenetické markery při zlepšování kvality masa u českého strakatého skotu.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of genetic markers on the fatty acid composition of the adipose tissue in cattle

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the effect of the combined genotype of two previously reported SNP in fatty acid synthase gene (FASN; g.16024G>A, g.17924A>G) on the fatty acid composition of intramuscular and subcutaneous fat in a total of 602 Fleckvieh bulls. In both types of the adipose tissue, significant differences were observed for nutritionally important myristic, palmitic, myristoleic and oleic acids. It was concluded that genetic variations in the FASN gene explained part of the variability of FA composition in the beef adipose tissue and might be used as genetic markers for the improvement of meat quality in Fleckvieh cattle.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81228" target="_blank" >QH81228: Genetické faktory ovlivňující zastoupení mastných kyselin v hovězím mase</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů