Vliv genetických markerů na zastoupení mastných kyselin v tukové tkáni skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001690" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001690 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12134.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/12134.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv genetických markerů na zastoupení mastných kyselin v tukové tkáni skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vyhodnotit viv kombinovaného genotypu dvou SNP genu fytty acid synthase (FASN; g.16024G>A, g.17924A>G) na složení mastných kyselin intramuskulárního a podkožního tuku u 602 býků plemene české strakaté. U obou typů tukové tkáně byly zjištěny významné rozdíly v zastoupení nutričně významných kyselin myristové, palmitové a olejové. Pomocí rozdílů v genotypu FASN byla vysvětlená část variability zastoupení některých mastných kyselin v tukové tkáni skotu. Tyto genotypy proto lze použít jakogenetické markery při zlepšování kvality masa u českého strakatého skotu.
Název v anglickém jazyce
The effect of genetic markers on the fatty acid composition of the adipose tissue in cattle
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the effect of the combined genotype of two previously reported SNP in fatty acid synthase gene (FASN; g.16024G>A, g.17924A>G) on the fatty acid composition of intramuscular and subcutaneous fat in a total of 602 Fleckvieh bulls. In both types of the adipose tissue, significant differences were observed for nutritionally important myristic, palmitic, myristoleic and oleic acids. It was concluded that genetic variations in the FASN gene explained part of the variability of FA composition in the beef adipose tissue and might be used as genetic markers for the improvement of meat quality in Fleckvieh cattle.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81228" target="_blank" >QH81228: Genetické faktory ovlivňující zastoupení mastných kyselin v hovězím mase</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů