Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Associations of polymorphisms in bovine DGAT1, FABP4, FASN, and PPARGC1A genes with intramuscular fat content and the fatty acid composition of muscle and subcutaneous fat in Fleckvieh bulls

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F16%3AN0000003" target="_blank" >RIV/00027014:_____/16:N0000003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16003.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/16003.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.12.004" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2015.12.004</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Associations of polymorphisms in bovine DGAT1, FABP4, FASN, and PPARGC1A genes with intramuscular fat content and the fatty acid composition of muscle and subcutaneous fat in Fleckvieh bulls

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Allelic and genotypic distribution of polymorphisms in diacylglycerol acyltransferase 1 (DGAT1), fatty acid binding protein 4 (FABP4), fatty acid synthase (FASN), and peroxisome proliferator-activated receptor-γ coactivator-1α (PPARGC1A) genes were assessed in 679 Fleckvieh bulls. Single-locus genotype effects and the combined effect of the two polymorphisms within the FASN gene were evaluated for association with the intramuscular fat content and fatty acid profile determined in muscle and subcutaneous fat. The FASN (g.16024GNA) and FASN (g.17924ANG) polymorphisms were significantly associatedmainlywith C14:0, C16:0, and C18:1 n-9 concentrations aswell as with the atherogenic index. The proportion of explained phenotypic variation markedly increased when the effect of a combination of the two polymorphisms within the FASN gene was tested, with the highest values of 8.6% and 14.8%, respectively, observed for C14:0 in muscle and subcutaneous fat. With a focus on improving the fatty acid composition of beef, the results of this study provide valuable information about the markers applicable in marker-assisted selection.

  • Název v anglickém jazyce

    Associations of polymorphisms in bovine DGAT1, FABP4, FASN, and PPARGC1A genes with intramuscular fat content and the fatty acid composition of muscle and subcutaneous fat in Fleckvieh bulls

  • Popis výsledku anglicky

    Allelic and genotypic distribution of polymorphisms in diacylglycerol acyltransferase 1 (DGAT1), fatty acid binding protein 4 (FABP4), fatty acid synthase (FASN), and peroxisome proliferator-activated receptor-γ coactivator-1α (PPARGC1A) genes were assessed in 679 Fleckvieh bulls. Single-locus genotype effects and the combined effect of the two polymorphisms within the FASN gene were evaluated for association with the intramuscular fat content and fatty acid profile determined in muscle and subcutaneous fat. The FASN (g.16024GNA) and FASN (g.17924ANG) polymorphisms were significantly associatedmainlywith C14:0, C16:0, and C18:1 n-9 concentrations aswell as with the atherogenic index. The proportion of explained phenotypic variation markedly increased when the effect of a combination of the two polymorphisms within the FASN gene was tested, with the highest values of 8.6% and 14.8%, respectively, observed for C14:0 in muscle and subcutaneous fat. With a focus on improving the fatty acid composition of beef, the results of this study provide valuable information about the markers applicable in marker-assisted selection.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81228" target="_blank" >QH81228: Genetické faktory ovlivňující zastoupení mastných kyselin v hovězím mase</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    114

  • Číslo periodika v rámci svazku

    April

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    19-23

  • Kód UT WoS článku

    000370304800003

  • EID výsledku v databázi Scopus