Kombinace selenu s vitamíny E a C u drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001803" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001803 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13032.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13032.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kombinace selenu s vitamíny E a C u drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
Mezi hlavní antioxidanty používané u drůbeže patří zejména selen a vitamíny E a C. Zvýšení hladiny antioxidantů v krmivu vede k vyšší oxidační stabilitě produktů. Přídavek selenu do krmiva slepic a kuřat zvýšil obsah selenu a vitamínu E ve vejcích a kuřecím mase. Organické formy selenu vykazují vyšší účinnost oproti seleničitanu sodnému. V poslední době se pozornost zaměřuje i na účinek kombinací různých antioxidantů. Zvýšení obsahu vitamínu A a snížení cholesterolu ve vaječných žloutcích je popisovánou současného podávání selenometioninu s vitamínem E slepicím. Naopak kombinace vitaminu C a seleničitanu sodného snížila koncentraci vitamínu A v kuřecím mase.
Název v anglickém jazyce
Combination of selenium with vitamins E and C in poultry
Popis výsledku anglicky
The main antioxidants used in poultry include selenium and vitamin E and C. Increasing of level of antioxidants in diet leads to higher oxidative stability of products. The addition of selenium to diet of hens and chickens increased content of selenium and vitamin E in eggs and chicken meat. Organic forms of. selenium have higher efficiency than sodium selenite. Recently, attention is focused on the effect of various combinations of antioxidants. Increasing of vitamin A content and reduction of cholesterol content in egg yolks was described in hens parallel fed by selenomethionine with vitamin E. Conversely, the combination of vitamin C and sodium selenite decreased the concentration of vitamin A in chicken meat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
305-307
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—