Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kombinace selenu s vitamíny E a C u drůbeže

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001803" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001803 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13032.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13032.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kombinace selenu s vitamíny E a C u drůbeže

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mezi hlavní antioxidanty používané u drůbeže patří zejména selen a vitamíny E a C. Zvýšení hladiny antioxidantů v krmivu vede k vyšší oxidační stabilitě produktů. Přídavek selenu do krmiva slepic a kuřat zvýšil obsah selenu a vitamínu E ve vejcích a kuřecím mase. Organické formy selenu vykazují vyšší účinnost oproti seleničitanu sodnému. V poslední době se pozornost zaměřuje i na účinek kombinací různých antioxidantů. Zvýšení obsahu vitamínu A a snížení cholesterolu ve vaječných žloutcích je popi­sovánou současného podávání selenometioninu s vitamínem E slepicím. Naopak kombinace vitaminu C a seleničitanu sodného snížila koncentraci vitamínu A v kuřecím mase.

  • Název v anglickém jazyce

    Combination of selenium with vitamins E and C in poultry

  • Popis výsledku anglicky

    The main antioxidants used in poultry include selenium and vitamin E and C. Increasing of level of antioxidants in diet leads to higher oxidative stability of products. The addition of selenium to diet of hens and chickens increased content of selenium and vitamin E in eggs and chicken meat. Organic forms of. selenium have higher efficiency than sodium selenite. Recently, attention is focused on the effect of various combinations of antioxidants. Increasing of vitamin A content and reduction of cholesterol content in egg yolks was described in hens parallel fed by selenomethionine with vitamin E. Conversely, the combination of vitamin C and sodium selenite decreased the concentration of vitamin A in chicken meat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    305-307

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus