Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Meat from wild boar (Sus scrofa L.): A review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001813" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001813 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41340/13:60330

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13042.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13042.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2013.01.012" target="_blank" >10.1016/j.meatsci.2013.01.012</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Meat from wild boar (Sus scrofa L.): A review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wild boar is a species that is utilised for food and sport hunting throughout the world. Recent increases in natural populations and the potential of farming wild boars have stimulated interest in this species as a meat producer. Compared to domestic pigs, wild boars present a higher degree of carcass fatness and larger loin areas, more slow-twitch oxidative (I) and fast-twitch oxidative glycolytic (IIA) and less fast-twitch gly­colytic (IIB) muscle fibres, and darker, less tender and leaner meat. Differences in diets might contribute to differences in cooked meat flavour and fatty acid composition between wild boars and domestic pigs. Higher a-tocopherol concentrations in wild boar might extend its meat shelf-life. Mechanical massaging of muscles, vacuum package ageing and addition of marinates have been attempted to tenderise wild boar meat. Further research on hunting protocols for wild boar, and value-added products from its meat, are needed.

  • Název v anglickém jazyce

    Meat from wild boar (Sus scrofa L.): A review

  • Popis výsledku anglicky

    Wild boar is a species that is utilised for food and sport hunting throughout the world. Recent increases in natural populations and the potential of farming wild boars have stimulated interest in this species as a meat producer. Compared to domestic pigs, wild boars present a higher degree of carcass fatness and larger loin areas, more slow-twitch oxidative (I) and fast-twitch oxidative glycolytic (IIA) and less fast-twitch gly­colytic (IIB) muscle fibres, and darker, less tender and leaner meat. Differences in diets might contribute to differences in cooked meat flavour and fatty acid composition between wild boars and domestic pigs. Higher a-tocopherol concentrations in wild boar might extend its meat shelf-life. Mechanical massaging of muscles, vacuum package ageing and addition of marinates have been attempted to tenderise wild boar meat. Further research on hunting protocols for wild boar, and value-added products from its meat, are needed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Meat Science

  • ISSN

    0309-1740

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    94

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    187-201

  • Kód UT WoS článku

    000317450100007

  • EID výsledku v databázi Scopus